27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tre smittade i Sannahed nu friskförklarade

Alla tre hyresgäster på äldreboendet Hemgården i Sannahed som drabbats av covid-19 har nu friskförklarats. Även två av tre ur personalstyrkan har friskförklarats.

Det är många som drabbas på olika sätt just nu, och det kommer många dystra rapporter från äldreomsorgen runt om i landet. Men det finns också solskenshistorier och på Hemgården har just de tre hyresgästerna som konstaterades smittade i covid-19 i april, blivit friskförklarade. Även tre av personalen konstaterades smittade, och två är tillbaka på jobbet medan en fortfarande är sjuk.

Detta skriver Kumla kommun i ett pressutskick under fredag eftermiddag.

"En tuff tid"

Pressmeddelandet fortsätter.

- Det känns så skönt, det har varit en tuff tid, säger Hodan Dahir, som är undersköterska och är en av dem som har jobbat nära de äldre.

Under tiden smittan har varit konstaterad på avdelningen utökades personalstyrkan. Det tog mer tid att följa rutinerna för skyddsutrustningen och det gick långsammare att jobba när man hade den på sig.

- Det är väldigt tidskrävande att följa varje steg i rutinen att sätta på sig skyddsutrustningen och det är varmt och extra bökigt att jobba med den på sig. Vi fick minimera arbetsuppgifterna inne hos varje person, och fokuserat på mat, hygien och omvårdnad, förklarar Hodan.

Har funnits oro

De äldre har inte varit jättesjuka, förklarar Hodan. De har haft feber och lite hosta. Men det har funnits oro och det har de fått hantera genom att vara positiva och peppa och bara blicka framåt.

- Jag var rädd när jag först fick höra att vi fått smittan här hos oss, men efter att ha pratat igenom situationen och alla nödvändiga rutiner ordentlig, så kände jag mig trygg med att gå till jobbet.

Hodan berättar att man nu ska städa alla ytor enligt de rutiner som gäller och sedan är det dags för alla fem som bor här att få bryta sin isolering.

- Isoleringen är också jobbig, så nu ser vi fram emot att kunna umgås mer som vanligt igen, avslutar Hodan Dahir.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-08 14:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.