15 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tre slutade snabbt
på privata förskolan

Förskolan Fjärilen har haft personalproblem. Arkivfoto Anders BjörkFörskolan Fjärilen har haft personalproblem. Arkivfoto Anders Björk

Tre barnskötare på Fjärilen, Kumlas första privata förskola, har sagt upp sig, missnöjda med ledningen. - Annars hade jag sagt upp dem, säger chefen och ägaren Leyla Parsa.

Exakt vad konflikten bottnar i har Kumlanytt inte fått någon klarhet om. Anmärkningsvärt är dock att tre av de fem fast anställda för barnverksamheten slutar efter en kort tid på den nya förskolan. Två av dem som sagt upp sig är samtidigt sjukskrivna.

Den uppkomna personalbristen ledde till att förskolan förra veckan fick be föräldrar att hämta sina barn tidigare. Förskolan vände sig även till kommunen och fick tillfällig hjälp med att ordna en vikarie.

- Det är olyckligt när tre slutar samtidigt och vi känner ett ansvar för föräldrarna, förklarar kommunens skolchef Ann-Sofie Vennerstrand om hjälpen till företaget. Hon säger sig inte känna till ”problematiken” bakom motsättningen mellan delar av personalen och ledningen.

Leyla Parsa, chef och ägare till förskolan Fjärilen, uppvaktades nyligen av kommunen. Arkivfoto Anders Björk
Pratat med "kunder"

En konfliktyta verkar ha varit kontakten med föräldrarna, att de berörda barnskötarna gett uppgifter - oklart om vad - till föräldrarna som de enligt ledningen inte skulle ha gjort.

Det framgår när Kumlanytt på onsdagen besökte Fjärilen där Leyla Parsa och kvalitetsansvariga Maria Gewe svarade på frågor.

- De har pratat med föräldrarna trots att de är våra kunder, säger Maria Gewe, det är annat här än i kommunen. De har pratat med våra kunder, vår intäkt kan man säga, och då kan det bli tokigt.

- Det har inte fungerat men jag vill inte hänga ut dem, säger Leyla Parsa. Hon anser att det är orättvist att hennes förskola utsätts för misstankar när de som nu sagt upp sig ”har misskött sina arbetsuppgifter”.

Två kulturer

Då griper Maria Gewe in och mildrar något chefens uttalande:

- Dom har inte trivts på förskolan och Leyla är en tydlig chef som vill ha ordning och reda, att läroplanen följs med fokus på barnen.

Här kan krocken anas mellan två synsätt, privatägt eller offentligt. En företagskultur där ägaren-chefen bestämmer över anställda för att värna lönsamhet eller arbetsordningen på en kommunal förskola där både personal och föräldrar är medborgare.

De tre barnskötarna insåg möjligen inte skillnadens konsekvenser.

Blev oroade

Fjärilen höll i måndags ett föräldramöte för att informera om den uppkomna situationen och enligt de ansvariga kunde frågorna redas ut.

- Vi blev mycket oroade förra veckan då tre av personalen som vår dotter Molly tydde sig till plötsligt försvann utan förklaring, säger Linus Enblom till Kumlanytt. Det handlar ju om hennes trygghet.

- Orsaken framkom inte helt på mötet men jag tycker de hade en bra handlingsplan och hela konceptet med förskolan tycker vi fungerar superbra, säger föräldern Linus Enblom.

Kontaktat facket

De barnskötare som sagt upp sig har informerat sin fackförening Kommunal Södra Örebro län, som dock har svårt att agera eftersom Nanny Belle AB, som driver Fjärilen, inte är med i någon arbetsgivarorganisation och inte har något kollektivavtal.

- Man kan samarbete med Kommunal ändå, det har jag gjort tidigare i Örebro, säger Leyla Persa.

Enligt Susanne Wir, förskolelärare anställd på Fjärilen sedan slutet av februari, fungerar verksamheten bra.

Av de 30 barn som är inskrivna, de flesta småttingar 1-2 år, varierar antalet för närvarande (på grund av sjukdom) mellan 12 barn och 21. De ansvariga uppger att rekrytering pågår för att ersätta de anställda, som plötsligt fann för gott att sluta.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-17 18:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.