Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kameror väntas om nedskräpning fortsätter

Återvinningsstationen vid Frögatan ligger avsides, och det utnyttjade de som dumpade slaktresterna. Foto: LG MånzonÅtervinningsstationen vid Frögatan ligger avsides, och det utnyttjade de som dumpade slaktresterna. Foto: LG Månzon

Det kan bli kameraövervakning vid återvinningen på Frögatan i Kumla - om nedskräpningen fortsätter. Dumpningen av slaktrester nyligen fick känslorna att svalla hos de som ansvarar för stationen.

Det var måndagen den 8 november som Sydnärkenytt kunde rapportera att en stor mängd slaktrester dumpats mellan ett par containrar på återvinningsstationen vid Frögatan.

En vecka innan hände samma sak: dumpning av köttrester.

- Två gånger efter varandra på samma plats! Det gör mig orolig, säger Mia Steinbach, regionchef Örebro-Värmland för Förpacknings- och Tidningsåtervinningen FTI, som har ansvaret för stationen.

Göra något drastiskt

Nu har FTI börjat diskutera om det är dags att installera kameror på platsen.

- Fortlöper det här måste vi göra något drastiskt, och övervakningskameror kan vara ett alternativ.

Stationen vid Frögatan ligger avsides, och vill någon dumpa otillåtet avfall kan man operera gansk ostört.

Vid två tillfällen har slaktrester dumpats på återvinningsstationen, Frögatan. Foto: LG Månzon Vid två tillfällen har slaktrester dumpats på återvinningsstationen, Frögatan. Foto: LG Månzon

Kameraövervakning är något som FTI infört där det varit problem med nedskräpning.

- Vi har ett projekt igång i Södertälje med kameror, säger Mia Steinbach.

Någon har slaktat ett helt djur

När larmet om de dumpade slaktresterna i Kumla kom blev det, som Mia Steinbach säger, upprörda känslor hos FTI: ”det blev lite av kalabalik … alla jagade alla här hos oss …”.

Det är inget ovanligt att FTI får ta reda på möbler, filtar, plastdunkar, spillolja, gamla kläder, kort sagt det som skulle körts till återvinningscentralen.

- Men slaktrester, säger Mia Steinbach, upprört. Det drar ju till sig skadedjur, och det är inte så trevligt att komma och se eländet.

Det var inga små mängder som låg på marken.

- Jag tror inte att den som slängt det här är någon som fått hem styckningsdetaljer. Det är ingen som stått vid köksbänken med en låda kött. Det ser ut som någon slaktat ett helt djur. Och köttstyckena var stora.

Försökt spåra

Det finns inga uppgifter om vem som dumpat köttresterna.

-Vi har gjort allt vi kan för att försöka få reda på det. Men det känns som att sådana här personer måste tas på bar gärning, säger Mia Steinbach, och tillägger att hon inte nåtts av några uppgifter om att polisen ska ha fått fram något.

Saneringsfirma fick anlitas

Städningen efter slaktavfallet fick läggas ut på en saneringsfirma, berättar Mia Steinbach.

- Det som normalt ser till stationerna och städar kan inte ta hand om slaktrester. Men det kostar jättemycket att anlita saneringsfirmor, tyvärr så kan ju det här drabba konsumenten i slutledet.

Nedskräpning är ett lagbrott, och FTI polisanmäler när man kan spåra den som slängt soporna. Årligen kostar nedskräpningen FTI runt 150 miljoner kronor.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-22 14:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.