28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Förening växer, men elevens val snart väck

Ett pass hockey har just genomförts i ishallen för Skogstorps Skol IF. Snart väntar Skol-SM i Göteborg. Foto: Anders BjörkEtt pass hockey har just genomförts i ishallen för Skogstorps Skol IF. Snart väntar Skol-SM i Göteborg. Foto: Anders Björk

Skogstorps skola har en växande skolidrottsförening. Snart försvinner dock ämnet "Elevens val" från högstadiet, men föreningen ska leva vidare ändå, säger läraren Pontus Rosén.

2009 började Skogstorps Skol IF. De är med och spelar i olika SM-turneringar och tränar med skollaget. Att kunna välja en idrott var något man startade för tre år sedan. Eleverna har fått valt sin idrott under elevens val.

Fortsättning även om ämnet försvinner

Från början var det fotboll som gällde. Men det har utökats med hockey, futsal och från i år finns även innebandy med som tillval. 

- Elevens val är något som finns på schemat 85 minuter/vecka, ett pass i veckan alltså för årskurs 8 och 9. Men elevens val är på väg att försvinna så därför har inte årskurs 7 det. Det gör dock inte att vi slutar med Skol IF, utan vi hittar tid i schemat för att få detta att fungera, säger läraren Pontus Rosén.

"Det skapar bra gemenskap över olika årkurser", anser Emil Andersson om skolföreningen.

Inom två år kommer elevens val att försvinna som ett ämne. Skogstorp siktar dock på att fortsätta ha kvar sin förening och möjligheten att idrotta, även om det då blir frivilligt och inte som ett obligatoriskt ämne.

Vad ser ni för fördelar med att ha idrotter som tillval?

- Dels är det en motivationsfaktor för eleverna som är med och deltar. Det ger dessutom en härlig gemenskap på skolan, något som är otroligt viktigt för klimatet på skolan. Vi har senaste året även infört vissa krav för de elever som väljer Skol IF. Det handlar om att sköta sina studier och vara en skötsam elev. Kan man inte möta dessa krav så är man helt enkelt inte med.

- Att sköta sina studier innebär inte att man ska ha högsta betyg, utan att man gör sitt bästa och tar den hjälp som erbjuds. Skol IF är också en chans för elever som vill testa en idrott och att få göra detta utanför föreningslivet. Vi kan erbjuda en väldigt bra kompetens inom idrotterna och använder oss även av ett stort elevinflytande. Eleverna får ta ansvar att hjälpa varandra.

Ska starta med morgonträning

Endast Skogstorp av Kumlas tre högstadieskolor har idrotter som tillval.

- Andra skolor satsar på andra saker. Jag vet att Vialund har något som de kallar för pulsprojektet. Det handlar också om att höja elevernas fysiska aktivitet. Vi kommer inom kort också lansera morgonträning i Skol IF:s regim.

- Det är ett erbjudande för alla elever, oavsett om man idrottar eller ej. Jag är övertygad att det är en perfekt start på dagen och tror också att det kan höja måluppfyllelsen på skolan. Eleverna kan träna ett fyspass och sen duscha och äta frukost på skolan innan första lektionen börjar, säger Pontus Rosén.

Hur ser ni på framtiden för era idéer?

- Framtiden är ljus. Vi ser inga hinder med att utöka idrotterna. Vi har i år fått god hjälp av Kumla Hockey för att kunna driva vår hockey. 

Bra samarbete med klubbar

Kumla Hockeys herrtränare Erik Planeby leder hockeylektionerna. "Det är kul, jag känner igen de flesta sen innan då de spelar i klubben", säger Planeby.

- Både Kumla Hockey och IFK Kumla har varit väldigt behjälpliga med material till våra verksamheter. Detta är något vi är väldigt tacksamma för. Fler samarbeten kan innebära fler idrotter och vi jobbar aktivt för att detta ska ske.

- Jag, Joel Skoghäll och Peter Göransson brinner för detta och hoppas vi kan fortsätta utveckla detta till något ännu bättre. Man har också all rätt att söka sig till Skogstorp när man ska börja högstadiet och om man tycker att detta är intressant, avslutar Pontus Rosén.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-28 14:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.