Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Alla har vi en historia att berätta, inte minst om våra liv. En ny bok med Kumlaminnen presenterades på lördagen där 17 anspråkslösa författare, alla skolkamrater, har lämnat bidrag till vårt gemensamma minne.
Det är den envisa föreningen Gata upp & Gata ner - Kumlaminnen som ligger bakom utgivningen av Skolboken REAL 59 vars utgivning firades på Kumla Hotel på lördagseftermiddagen. Ett 20-tal distingerade damer och herrar hade samlats kring långbordet för vad vi väl får kalla en klassträff - hela 64 år efter att de erövrat den grå mössan på sin realexamen i Fylsta 1959.
Vad hände sen? Vad gör vi nu? Hur blev mitt liv? I tur och ordning berättade deltagarna, gav några skärvor. Några av dem hade förra året varit med på en utställning med sina berättelser från barn- och ungdomstider med anledning av att Kumla firade 80 år som stad. De var nämligen lika gamla, årsmodell -42.
-Många av oss tycker kanske att vi inte har något att berätta som kan intressera andra. Men det är just det vanliga, det vardagliga som är livet, påpekar Lilian Edström i förordet till boken.
Som ordförande i Gata upp & Gata ner och länge ansvarig för Skoindustrimuseet är hon van att dokumentera saker och ting, foton och föremål men det är möten med människor och deras berättelser som kan ge en djupare förståelse av vår historia, säger hon till Sydnärkenytt.
De sjutton berättelserna i boken är olika långa, några har låtit pennan flyga, andra är mer kärnfulla. Uppväxtvillkoren har varit skiftande. Gemensamt är detaljerna som ger berättelserna både närhet och smått svindlande perspektiv i jämförelse med dagens villkor. Borde självklart läsas av lämpliga klasser i Kumlas skolor.
Not: Boken (80 kr) kommer säljas på biblioteket och på Skoindustrimuseet.