07 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sjöslag med svett och dunder

Det var varmt på fredagen, kvällen var underbar och som gjord för att njuta av livet. Inne på Stationshotellet var det svettigt redan innan folket strömmade in. På lördagen var det sol hela eftermiddagen men kl 20 dundrade åskan och ösrgnet tvingade alla att fly - för en stund.

Örebrobandet Generalerna hade precis avslutat sin spelning på lördagkvällen och Valtanen skulle gå på, då öppnade sig himlen.

Öltältet blev överfullt på några sekunder då alla sprang för fulla muggar till närmsta skydd för skyfallet.
När alla stod i skydd gick elen. Då började hela öltältet sjunga "Han har öppnat pärleporten"!

Härligt glada Kumla ger sig inte i första taget. Finns det ingen musik från scenen så fixar publiken det själva!

Elen kom och gick så länge skyfallet höll i sig men efter ett tag var Sjöslaget igång igen.

Drick vatten, sa Eva

Men tillbaka till lördagens eftermiddag: Det var hett och gassande solsken när Eva Eastwood klev på scen. Hon påminde oss ofta om att dricka vatten. I öltältet såg dom oförstående ut.

Eva Eastwood blev Grammisnominerad 2012. Jag förstår det, hon är duktig. Hon imponerade även idag med charm och humor men jag blev mer imponerad av hennes 11-årige son som spelade trummor i hennes band. Han höll takten. Det är det viktigaste om man är trummis.

Många så kallade trumstjärnor har glömt grunden och satsat på snabbhet och svåra taktbyten på bekostnad av taktfastheten. All heder åt en trummis som kan sin sak.

Kanske dags för bar?

Vi i publiken satt i gräset, några låg platt på rygg men de flesta satt i öltältet. Det var likadant förra året. Vore det inte trevligare med bar med bord och stolar framför scen?

Publiksiffran såg ut av vara ok men då området är ganska stort såg det rätt folktomt ut  på gröngräset.

Precis utanför stängslet samlades ett gäng överförfriskade herrar som så småningom fick besök av polisen. Det bekymrade dom inte det minsta verkade det som. De skålade vidare och njöt av festivalen utan att betala en krona.

Dagens överraskning

Inne på området var det städat och halvnyktert. Inne i öltältet var det fullt. Dock kom publiken igång först när elen gick. Då blev det allsång och hejjarop! Dagens första ordentliga applåd fick Generalerna, den andra fick elen när den kom tillbaka.

Den svenska sommaren går sin gilla gång med hetta och åskskurar. Inga överraskningar där. Kumlapubliken var dock dagens överraskning. Jag blev glatt påmind om att småstadens charm faktiskt kommer från befolkningen.

Det var lugna gatan tills jag gick vid 21-tiden. Alla hade trevligt och njöt av livet.

Hård konkurens

Men det började ju på fredagkvällen. När Memory Garden började spela rann svetten från min panna och ner över kameran. Jag var tvungen att be barpersonalen om en servett, jag fick en hel bunt.

Om det hade varit fullt i lokalen skulle värmen varit olidlig. Jag skulle gissa på att det var max 300 besökare totalt under kvällen. Hyfsat bra med tanke på att Sommar Delux i Örebro och Rockviken i Frövi pågår samtidigt denna helg.

Memory Garden, Diraeli och Andreas Grega var kvällens artister under denna första Sjöslagskväll. (Witchcraft ställde in i sista minuten pga sjukdom och Andreas Grega plockades in i deras ställe.)

Halsproblem

Memory Garden gjorde en bra spelning men inte den bästa jag sett. Killarna hade varit på semester och inte hunnit repa mer än fyra timmar före denna spelning. Sångaren, Stefan Berglund, klagade över problem med halsen, och det hördes att rösten var ansträngd då och då.

Trots detta klarade bandet av alla låtar bra utom den sista, Doomain, titellåten från nya skivan. Taktbytena var tveksamma och bas och gitarrer hittade inte riktigt varandra i övergångarna.

Respektlöst av hotellet

Kan Hotellets dunkande disco i källaren ha spelat en roll? Eller blandningen av Sade och Witchcraft som bargästerna fick höra, samtidigt?

Det var rent ut sagt respektlöst av Stationshotellet att låta discot pågå samtidigt som banden spelade. Schabblet med musiken i högtalarna var bara irriterande men att låta ett dåligt ljudisolerat disco blanda sig med livemusiken var grymt störande.

Hotellet kanske är trendsetters, vad vet jag, Doommetaldisco, smaka på det en stund, eller låt bli.

Stayin´ alive, Samarithan!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-08-03 22:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.