Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 December 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Äldre får låna hem surfplattor i Kumla

Tanken är att utlåningen av surfplattor till äldre i Kumla ska bli permanent. Foto: PrivatTanken är att utlåningen av surfplattor till äldre i Kumla ska bli permanent. Foto: Privat

Från onsdag 2 mars kan den som är 80 år eller äldre låna hem en surfplatta från Kumla bibliotek. - Samhället blir alltmer digitalt och ska vara till för alla, säger Stefan Skärlund, kulturkonsulent hos Kumla kommun.

Det finns totalt åtta enheter för utlåning och de kommer att lånas ut med samma system som vid utlåning av böcker. Lånetiden är en månad.

Ålder kanske sänks

Bakom detta ligger en satsning som har möjliggjorts genom medel från Region Örebro län och Samzeliusfonden.

- Nej, det har inte funnits någon utlåning av surfplattor med sig hem i Kumla tidigare, framförallt inte i ett så nischat projekt mot äldre, säger Stefan Skärlund.

Det är inget projekt som kommer att hålla på i bara några månader utan tanken är att utlåningen av surfplattor till äldre ska bli en permanent möjlighet. 

- Sen får vi se hur trycket blir, kanske får vi sänka åldern från 80. Men vi börjar så här alla fall, fastslår Skärlund.

“Brinner för kulturen”

Vad är syftet med detta?

- Samhället blir alltmer digitaliserat och då gäller det att kommuner tar sitt ansvar för att göra samhället tillgängligt för alla, oavsett kön, ålder och härkomst. 

Stefan Skärlund är ganska ny på jobbet som kulturkonsulent. Han tillträdde i december och tog då över efter Annika Björkegren. Han har tidigare jobbat som skådespelare och gymnasielärare. 

- Jag brinner för kulturen överlag och att göra den tillgänglig för alla. Just äldre är en målgrupp jag inte jobbat tidigare mot på det här sättet, så det känns jättekul, avslutar Stefan Skärlund.

INFO: Projektet är ett samarbete mellan Väntjänsten, Kumla bibliotek och SeniorNet. Den 16 mars kl. 14.00-16.00 finns Länsstyrelsen och banken vid biblioteket och informerar om hur du kan använda surfplattan för diverse bankärenden med mera. Behövs ytterligare stöd eller digitala tips man välkommen till bibliotekets "Digitala första hjälpen" varje torsdag klockan 15.00-17.00. Hjälp finns även att få hos Väntjänsten som har en grupp med seniorer som handleder jämnåriga i datakunskap. Målet är att hindren ska vara få och små.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-02-25 12:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla