Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Selma från Kumla fick stipendium

Selma Holtbäck flyttade från Kumla till Östersund för att gå på gymnasium med inriktning hästar. Foto: Lovisaphotos.seSelma Holtbäck flyttade från Kumla till Östersund för att gå på gymnasium med inriktning hästar. Foto: Lovisaphotos.se

Kumlatjejen Selma Holtbäck har gått gymnasiet i Jämtland eftersom hästar är hennes stora intresse. När hon nyligen tog studenten fick hon tre olika stipendium, ett av dem var ett stipendium som hela skolan röstade fram.

Islandshästryttaren Selma Holtbäck har gått tre år på Wångens gymnasium utanför Östersund. Det är ett gymnasium som har naturbruksprogram med inriktningarna trav eller islandshäst.

Stipendierna gav en slant

Varje år delar Wången ut stipendier till avgångseleverna. Stipendiet Wångenambassadören är särskilt ärofyllt eftersom alla på skolan kan rösta om vem som ska få det. Elever på gymnasiet, hippologprogrammet och hovslagarutbildningen, lärare och all övrig personal kan rösta.

Selma med sin hästkompis Timasonur. Selma med sin hästkompis Timasonur.

Kriterierna för stipendiet är att eleven under sin utbildningstid har varit ärlig, respektfull och ansvarstagande. Dessutom ska personen ha satsat på sitt skolarbete och arbetat för extra god hästhållning. Stipendiaten är därmed en god ambassadör för Wången, gymnasiet och hästskötaryrket. Mottagaren av stipendiet får inte bara äran utan också 10 000 kr.

Detta stipendium gick alltså till Selma.

Ska utbilda sig vidare inom branschen

Selma fick även Agrias hästskötarstipendium på 3 000 kr från Wången samt Wångens hästskötarstipendium på 3 000 kr för att hon genomfört såväl teoretiska som praktiska moment på ett föredömligt sätt. Stipendiepengarna kommer väl till pass när hon till hösten ska fortsätta studera på Wången, men då blir det studier på universitetsnivå.

–Jag har sökt hippologprogrammet med inriktning islandshäst. Mitt mål efter utbildningen är att starta egen verksamhet med uppfödning, försäljning och tävling, men först jobba åt någon annan och visa mig på tävlingsbanan. 

Selma är uppvuxen med hästar och har ridit hela sitt liv. På Wången fick hon också lära sig köra travhäst.

–I årskurs ett ingick det att köra travhäst i kursen Ridning och körning. Eftersom jag visade intresse fick jag hjälpa till att köra skolhästar på helgerna och utvecklades därifrån. Det slutade med att jag fick vara med och köra i Wångens travkadrilj på Sweden International Horse Show, avslutar Selma Holtbäck.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-20 15:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.