28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

SD vill halvera hyror med förslag

Sverigedemokraterna i Kumla kommer under onsdagen lämna in två förslag när Kommunstyrelsen har träff. Det ena berör halverad hyra för företagare i två månader och det andra fri hemkörning av livsmedel från butiker för medborgare som är 70 år och äldre.

Det första förslaget gäller alltså "Ekonomiskt stöd till företagare i Kumla kommun". SD kommer där att föreslå att företagshyresgäster till Kumla Bostäder och Kumla Fastigheter ska få halverad hyra i april och maj.

"Kumla blir mindre attraktivt"

"Annars riskerar vi att förlora en ansenlig mängd hyresgäster om situationen inte ändras till det bättre inom kort. Det kommer i förlängningen bidra till minskade intäkter samt att Kumla blir en mindre attraktiv kommun för såväl medborgare som företagare", står att läsa i förslaget.

Patrik Nyberg. Foto: Privat

Det andra förslaget handlar om fri hemleverans av livsmedel från affärer. Med tanke på att de som är 70 år och äldre rekommenderas stanna hemma utnyttjas redan denna möjlighet friskt. SD tycker dock att kommunen ska betala för leveransen, inte de äldre.

"Att erbjuda Kumlas medborgare som är 70 år och äldre kostnadsfri hemleverans av dagligvaror en gång per vecka. Att kommunen samarbetar med butikerna och hjälper dessa med hemleverans till berörd åldersgrupp för att undvika lång leveranstid", står att läsa här. 

"Kommun får hjälpa till med utkörning"

Har ni pratat med näringsidkare i Kumla så ni vet de har det tufft, eller varför lägger ni annars förslaget?

- Flera av företagarna märker redan av en minskad efterfrågan och försäljning. Det kommer såklart inte att drabba alla lika hårt, men vi har nog heller inte sett toppen av problemet då till exempel flera av tillverkningsföretagens problem kan ligga en bit fram med försenade leveranser och minskad försäljning, större delar av Europa är ju nedstängt och Kina har precis kommit igång igen. Kumlas arbetslöshet är tyvärr redan hög, den högsta på tre år, redan innan denna kris och vi borde göra allt vi kan för att undvika att de siffrorna försämras, anser Patrik Nyberg, SD i Kumla.

Anser ni att kommunen ska bistå med utkörning av varor, eller att de betalar avgiften och sen sköter butiker utkörningen?

- Kommunen ska bekosta hemleveransen, vi går ju ut på kommunens hemsida och uppmanar medborgare som är 70+ att begränsa sina kontakter och undvika till exempel affärer. Så i första hand stå för kostnaden. Men hinner inte butikerna med, de har ju en gräns för sina resurser, så får kommunen samarbeta med butikerna och hjälpa till med utkörningen. SD styrda Sölvesborg har genomfört detta med bravur, svarar Patrik Nyberg. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-31 12:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.