23 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Röjning för att riva historiskt hus

Det har blivit naket kring ett av Kumlas historiska hus vid Södra Kungsvägen. Här hade familjen Frank Olof Jansson sin butik och boende. Huset har länge stått tomt för att ge plats åt två höghus. Foto: Lars LitzénDet har blivit naket kring ett av Kumlas historiska hus vid Södra Kungsvägen. Här hade familjen Frank Olof Jansson sin butik och boende. Huset har länge stått tomt för att ge plats åt två höghus. Foto: Lars Litzén

På måndagen var det dags för ett nytt - ganska kort - kapitel i historien om de omdiskuterade höghusen vid Djupadalsparken. Träd sågades ner och vegetationen röjdes på parkmarken inför en rivning av BOB-grundaren Frank Olof Janssons hus.

Äldre Kumlabor minns när de köade på baksidan av huset för att lämna in bär och frukt till butiken. Då var det inte ovanligt att butikerna själva kokade saft och sylt för försäljning.

Många arbetare i kommunen hade redan före kriget fått möjlighet att köpa tomter och bygga hus med väl tilltagna trädgårdar med goda jordar som gav ett överskott vilket kunde säljas vidare till handlare som Frank Olof.

Denne insåg dock möjligheten att utöka sin frukt- och bärkokning och startade1948 med fyra anställda vad som blev Kumla Frukt Industri AB.

Icas grundare Hakon Swenson var då med på vagnen som delägare och verksamheten växte.

Corona-saft

“Antagligen behövdes det kapital, men viktigast var nog ändå att få avsättning för produkterna. De 400 ton man tillverkade första året gick knappast att sälja enkom genom den egna butiken”, heter det i en historik om epoken som Ica tagit fram.

“De första åren producerade man huvudsakligen saft av Hakonbolagets egna märke Corona, vilket sedan såldes av Hakonanslutna butiker inom hela Mellansverige. Under lång tid spelade Coronaprodukterna en viktig roll, men 1951 tog varumärket Billigt Och Bra (BOB) över. Vid det laget räckte inte Kumlatraktens frukt och bär till, utan man fick börja importera. Saft av importerade apelsiner kunde nu bli en svensk folkdryck: en miljon enlitersflaskor apelsinsaft såldes redan första året.”

Ångrar husförsäljning

Frank Olof Janssons son Berth Jansson har nyligen i en kommentar på Kumlanytt gett en pusselbit till varför kommunen kunde köpa huset och planera för två höghus på platsen:

“På grund av ändrade arbetsförhållanden flyttade jag från Närke och bedömde att jag inte kunde behålla fastigheten och sålde den i början av 1991. Denna försäljning har jag djupt ångrat och kan intyga att något höghus hade då inte blivit aktuellt.” (LLz)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-07 18:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.