31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Rymdkväll med tema Mars vid Folkets Hus

Christer Fuglesang, docent i partikelfysik och första svenska rymdfarare, medverkar i ett livesamtal under rymdkvällen. Pressfoto:Christer SturmarkChrister Fuglesang, docent i partikelfysik och första svenska rymdfarare, medverkar i ett livesamtal under rymdkvällen. Pressfoto:Christer Sturmark

Onsdagen 27 mars, kl. 18, bjuder Bio Folkan på en kväll i rymden. Temat är ”Mars” där svenske astronauten Christer Fuglesang medverkar i ett livesänt samtal innan det är dags att se filmen ”The Martian” av Ridley Scott.

Ordet astronomi kommer från grekiskan och är vetenskapen om himlakropparna och universum. Astronomin är en av de äldsta vetenskapsfälten och kan spåras tillbaka till de tidigaste kända civilisationerna. Teleskopet uppfanns i början av 1600-talet och astronomin utvecklades då till en modern vetenskap.

Fascinerade av rymden

Människan tycks med andra ord alltid ha fascinerats av rymden och 2019 markerar 50 år sedan månlandningen. Den senare är en "historisk händelse och en evolutionär bedrift", kanske även den "yttersta symbolen för mänsklig strävan efter utveckling", som man skriver i ett pressmeddelande.

Rymdforskningen har spelat en stor roll i förändringen av vår vardag med tekniker så som GPS, livräddande väderprognoser, nya material och ökad förståelse för biosfärens skörhet. 

Ett foto på "Curiosity" som utforskar Gale-kratern på Mars. Foto: NASA
Förste svensk i rymden

I Sverige finns rymdbasen Esrange, några mil öster om Kiruna. Där bedriver man både forskning och verksamhet.

Under början av 2000-talet jobbade astronauten Christer Fuglesang för att få komma upp i rymden, en resa som blev försenad då rymdfärjan Columbia år 2003 brann upp under sin återfärd till jorden och den sex man stora besättningen omkom.

2006 blev dock Fuglesang Sveriges första person i rymden. Detta skedde via rymdfärjan Discovery och NASA:s Celsiusuppdrag till den internationella rymdstationen ISS.

Ella Carlsson Sjöberg, civilingenjör och rymddoktor. Pressfoto: Annelie Klint Nilsson/IRF
Samtal med "Marsdoktor"

Under rymdkvällen 27 mars medverkar Christer Fuglesang, numera direktör på KTH Rymdcenter, i ett samtal tillsammans med Ella Carlsson SJöberg, ”Sveriges Marsdoktor” och vice direktör för institutet för Rymdfysik.

Samtalet leds av Pekka Heino och rör dagens rymdutveckling och nyttan för oss på jorden.  Varför är Mars så intressant? Skulle man kunna leva på Mars och vilka utmaningar skulle det då innebära?

Visar film

Efter samtalet med Fuglesang och Carlsson visas Ridley Scotts ”The Martian” från 2015.

"The Martian" med Matt Damon i huvudrollen. Foto: Twentieth Century Fox.

Filmen handlar om astronauten Mark Whatney (Matt Damon) som blir kvarlämnad på Mars av resterande besättningen som tror att han omkommit i en stor rymdstorm. Ensam kvar måste han med intelligens och styrka hitta ett sätt att överleva på den lilla mat han har och signalera till jorden att han lever.

Insläpp från 18

Rymdkvällen på Bio Folkan startar med insläpp klockan 18. Livesamtalet med Christer Fuglesang och Ella Carlsson börjar 18:15. Filmvisningen sker 19:15.

Biljetter till kvällen köper man via Folkets Hus. Medlemmar i Sveriges ingenjörer, Astronomisk ungdom och CFSC går in till rabatterat pris. (SW)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-12 15:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.