Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Visst ska det bli en rondell i den olycksdrabbade "Shellkorsningen". Både Kumla kommun och Trafikverket anser att det behövs, vilket inte båda parter ansett tidigare. Men det kommer ta tid. - Minst tre år från nu innan den är på plats, säger Jörgen Svensson, gatuchef hos Kumla kommun.
Det är inget avtal som är underskrivet om att en rondell ska byggas vid den olycksdrabbade “Shellkorsningen”. Men då både Kumla kommun och Trafikverket nu drar åt samma håll i frågan tyder ändå allt på att det blir en rondell.
Trafikverket ansvarar för två av vägarna i anslutning till korsningen. Dels den stora vägen, riksväg 529, och även den mindre väg som går mot/från Sickelsta. Kumla kommun ansvarar för Västra Drottninggatan.
- Båda parter drar åt samma håll och anser att en rondell bör byggas för att öka trafiksäkerheten. Sen handlar det om en förhandling hur kostnader ska fördelas, säger Jörgen Svensson, gatuchef i Kumla kommun.
Kumla kommun har länge jobbat för att få till en rondell vid korsningen.
Trafikverket däremot har tidigare inte ansett att det behövs en och då bland annat hänvisat till statistik om hur många bilar som passerar och vilken god sikt det är.
De många olyckorna i korsningen har säkert sin del i att de ändrat uppfattning, men framförallt bostadsbyggandet av helt nya området Gröna Sörby alldeles i närheten, med hundratals nya bostäder, bidrar till vändningen.
Att bygga en rondell vid en så trafikerad väg är dock inte helt enkelt.
- Det ultimata är ju att bygga en rondell vid en väg där det inte är någon trafik alls, som exempelvis den rondell som byggts i Gröna Sörby nu innan det flyttat in folk där, säger Svensson.
Det går dock såklart att lösa rondellbygge även om trafiken är livlig på platsen, det har ju byggts rondeller på mer trafikerade vägar än den som diskuteras här. Olika metoder finns för att underlätta.
Det går exempelvis att dela upp trafiken i ett körfält, ha hastighetsdämpande åtgärder, trafiksignaler, vakter.
En kilometer bort ungefär finns ytterligare en korsning där det händer olyckor titt som tätt. Stenekorset. Denna korsning är dock inte lika olycksdrabbad och här pågår inga diskussioner om rondellbygge.
- Trafikverket har genomfört studier på platsen och det finns problem även där, men där har diskussionen om rondell inte kommit lika långt, fastslår Svensson.
Även om det blir en rondell, vilket allt i nuläget talar för att det blir, vid “Shellkorset”, så är det knappast något som finns på plats snart.
- Det ska ändras vägplan, projekteras, upphandlas, förhandlas och mer därtill. Såna här frågor tar tid. Jag tror inte det finns en rondell på plats innan det gått tre år från nu alla fall, men både vi och Trafikverket är med på tåget om att en rondell ska byggas, avslutar Jörgen Svensson.