Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Nu har skog börjat avverkas i väntan på Willys

Maskinförare jobbar i skogen för att avverka träd och göra plats för Willys. Foto: Anders BjörkMaskinförare jobbar i skogen för att avverka träd och göra plats för Willys. Foto: Anders Björk

Skogsyta har i dagarna avverkats i en rasande fart för att ge plats åt bygget av Willys i norra Kumla. För några månader sedan ändrades detaljplanen hos Kumla kommun vilket gör att byggrätten ökade från 2 000 till 4 000 kvadratmeter för butiken.

Det har gått fort att röja undan skogen nära cirkulationsplatsen “Vägtorget” där Willys ska bygga sin butik. Ett besök under fredagen på platsen visar en stor öppen mark, som tidigare var fylld av skogsmiljö.

Dubblad yta för byggrätt

En maskinförare jobbar i högt tempo och träden krasar och knackar när de faller och bryts av. En ny detaljplan där byggrätten blivit klart större än tidigare finns. 

Den tidigare detaljplanen från 1999 tillät byggrätt på 2 000 kvadratmeter, men nu är byggrätten 4 000 kvadratmeter för butik. Det ändrades i början av sommaren när Planavdelningen hos Kumla kommun fick i uppdrag av Samhällsbyggnadsnämnden att genomföra ändringen. 

Den nya detaljplanen tillåter byggrätt för 4 000 kvadratmeter på tomten. Den nya detaljplanen tillåter byggrätt för 4 000 kvadratmeter på tomten.

Frågan var inte uppe på kommunfullmäktige.

- I detta fall behövdes inte frågan tas upp på kommunfullmäktige utan det räckte med ett nämndbeslut, säger Thomas Andersson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Ändring av vissa detaljplaner är frågor som går vidare till kommunfullmäktige, men ibland (som i detta fall) räcker det med att en nämnd tar beslutet. 

“Tillåts mer byggande"

Enligt Thomas Andersson är tomtytan liknande som tidigare. (Den har ändrats från 12 000 till 13 000 kvadrat). Det som ändrats i detaljplanen är då också att byggrätten på tomten blivit större för Willys etablering.

- Den har gått från 2 000 till 4 000 kvadrat. Det behöver inte betyda att mer skog tas ner, men det innebär att det tillåts mer byggande på området än tidigare.

Ägare till marken är KMI Fastigheter AB. Ett Kumlaföretag med Klas Gunnarsson som VD. När den gamla detaljplanen togs fram, 1999, fanns det en kedja som hette Prix som var tänkt att etablera sig där.

Detta blev det dock inget med. 

När bygget för Willys påbörjas är oklart. Det har tidigare kommunicerats ut att butiken ska stå klar i början av 2023. Den förväntas att ha drygt 30 anställda. 

Vänsterpartiet i Kumla har opponerat sig kraftigt mot avverkningen av skogen och att Willys ska etablera sig just på denna plats. De har dock inte fått övriga partier med sig och deras överklagan att inte tillåta nybygge avslogs tidigare i år. 

INFO: Hela tomtytan har alltså ökat från 12 000 till 13 000 kvadrat. Förutom själva butiken innefattar tomtytan bland annat platser för parkering, gång/körbanor, belysning och plats att hantera dagvatten. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-16 14:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla