Gå till innehåll
Kumla / Utställning
En man som står framför en målning av ett barn.

Robert Kayongo bredvid ett av de konstverk som går att skåda på utställningen som just nu pågår på Kumla bibliotek.

Kartonger får nytt liv
i Roberts konst

Publicerad: 13 January 2024 19:11

Under lördagen var det vernissage för lokala konstnären Robert Kayongos utställning ”The Depth Beauty of the Unforgotten.” Robert arbetar med återvunna mjölkkartonger i sin konst, vars motiv ofta handlar om samhälle och miljö. Utställningen finns att se i utställningshörnan på Kumla bibliotek fram till och med 29 januari.

Robert Kayongo är 30 år gammal, bosatt i Åbytorp tillsammans med sin fru Emma och deras barn. Till vardags arbetar han på en bondgård i närheten av Fellingsbro, men utöver det har konsten varit en stor del av hans liv sedan flera år tillbaka.

– Jag har jobbat med konst sedan 2010, men just den teknik som jag använder mig av just nu har jag hållit på med sedan 2016-2017, säger Robert.

Använder återvunna mjölkkartonger

Tekniken Robert syftar på är att han i sin konst använder sig av återvunna mjölkkartonger, som han först klipper till remsor och sedan flätar till dukar, som sedan fästes på en ram. 

– Jag ville gärna hålla på mer med konst, men rent materialmässigt är det ju dyrt. Så jag funderade på hur jag kunde fortsätta utveckla min konst, men på ett mer mindre kostsamt och mer miljömässigt sätt. Det kastas ju oerhört mycket kartong, så jag bestämde mig för att testa om jag kunde använda mig av det materialet i minst konst, berättar Robert.

Går åt färg

Och fungerade, det gjorde det över förväntan. Robert hittade sin egen speciella nisch och satsade fullt ut på den. Allt jobb gör han från grunden. Han beskriver hur han ofta börjar med att jobba på golvet, där de flätade kartongerna kan vara allt från stora mattor till mindre dukar. Bara fantasin sätter gränser. Tavlornas motiv målas sedan i akryl.

– Det är lite annorlunda sätt att jobba på och en speciell teknik, det är inte som att måla på en canvasduk, det går åt mycket färg och många penseldrag. Det tar tid, men det är roligt att se allt växa fram, menar Robert. 

En målning av en kvinna som bär en korg.

En annan av Robert Kayongos färgsprakande målningar.

Skönheten i det lilla

Rent tematiskt handlar Roberts konst ofta om samhälle, miljö och hans egna tankar kring det, men också om att se skönheten i de små detaljerna som finns runtomkring oss.

– Det finns mycket fint som vi kanske inte ser eller bara passerar i förbifarten och jag känner att det är något jag vill lyfta, att inspirera andra att se det vackra. Det speglar sig även i tekniken jag använder mig av, och i de texter jag skrivit till vissa av verken, det finns ett djup där. Jag vill att åskådarna ska få med sig något extra när de går härifrån, säger Robert. 

Viktigt att göra skillnad

Det är första gången Robert ställer ut i hemkommunen Kumla, men han har tidigare medverkat på en rad andra utställningar runtom i länet.

– Jag har bland annat ställt ut i Karlskoga, Fellingsbro och i Karlstad i olika omgångar. Det är kul att få ställa ut och visa upp min konst, att dela med mig av tankarna bakom den. Att folk uppskattar det jag gör och att jag kan bidra med något positivt känns fint. För mig är det viktigt att göra skillnad och det vill jag också uppmana andra att göra, via min konst, förklarar Robert.

– Det kan kännas ganska mörkt ibland, särskilt hur det ser ut nu i samhället och världen, men jag tror att vi tillsammans kan hjälpas åt och bära varandra framåt, att vi kan ge varandra hopp. Det är det budskapet jag vill förmedla med min konst.

Robert Kayongos utställning finns att se fram till och med måndagen den 29 januari. Uställningshörnan har samma öppettider som biblioteket. För den som vill se mer av Roberts konst och följa hans utveckling, så finns han på Instagram under namnet @rkayoart 

Annons

kumla