Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Islandshästarna igång
- vinst för My i Smáli

Idun Sutare hade tagit på glittermanteln för att vänja Atli inför söndagens lagshow. Foto: Lars LitzénIdun Sutare hade tagit på glittermanteln för att vänja Atli inför söndagens lagshow. Foto: Lars Litzén

Lag-SM för ungdomsryttare på Islandshästar drog igång på fredagen med en vinst för hemmalagets My Gunarsson på Mist i hindergrenen Smáli.

Ett eget litet samhälle med Islandshästar i centrum har vuxit fram i Sånnersta på Örsta kulle utanför Kumla. 

Gamle Kvistur kan dressyr

- Det är så välplanerat och alla är vänliga, sa Nea Pettersson när Sydnärkenytt gjorde en snabbvisit vid tävlingsområdet. Hon och tävlingskompisarna Matilda Malmsjö och Tova Nilsson ingår tillsammans med tre andra ryttare i lag Viggur från Skåne. De hade just hämtat 16-årige valacken Kvistur från en av de många tillfälliga hagar som byggts upp av funktionärerna. 

Och då ska vi veta att gamle Kvistur frá Kálfsstöðum under Matilda Malmsjö placerat sig som trea i dressyr, den gren som på fredagen inledde SM-tävlingarna.

- Vi vill förstås att det ska gå bra, sa Nea Pettersson. Vinner vi inte är det ingen som gråter för det. Det viktigaste är att vi har roligt.

Tillfälliga hagar för de tillresta. Tillfälliga hagar för de tillresta.
Delar av team Viggur från Skåne,  Matilda Malmsjö, Nea Pettersson och Tova Nilsson med Kvistur frá Kálfsstöðum. Delar av team Viggur från Skåne, Matilda Malmsjö, Nea Pettersson och Tova Nilsson med Kvistur frá Kálfsstöðum.
Atli med Idun Sutare ska vänja sig vid glittret. Atli med Idun Sutare ska vänja sig vid glittret.

På träningsbanan skrittade kusar från Austur Team Gryningssol där Idun Sutare passade på att vänja Atli vid den glittriga guldmantel hon ska bära på söndagen då det blir prestigefull showtime för lagen som nu finns på plats.

Alva visade framfötter

Hemmalaget och titelförsvarare är Hrimfaxi Goldies som inledde dressyren med kanske en missräkning, Bella Olsson på Atlas kom elva. Men å andra sidan visade Alva Gustafsson framfötterna. Hon tävlar för de yngre juniorerna i laget Hrimfaxi framtid, och kom åtta på Gjafar.

Men i grenen Smáli (Trail) där det gäller att snabbt ta sig fram mellan allehanda kluriga portar och hinder visade My Gunarsson och tioåriga hästen Mist klassen genom att vinna ganska överlägset. I terräng red dessutom Alice Eriksson på Auður fra Mahagen från hemmalaget in på en fin redje plats.

Efter första dagen leds poängligan av Edda Horsepower från Skinnskatteberg. Hemmalagen Hrimfaxi Goldies ligger femma och Hrimfaxi Framtid tolva  av de 14 lagen.

Konstig mössa, men vad gör man inte när det är SM. Konstig mössa, men vad gör man inte när det är SM.
Även zebror får vara med! Även zebror får vara med!
76 boxplatser har byggts upp för lag-SM. 76 boxplatser har byggts upp för lag-SM.

På fredagkvällen började funktionärerna pusta ut efter en livaktig första tävlingsdag.

- Det behövs många händer för ett bra jobb, konstaterade Annette, en av ett 60-tal funktionärer. 

Hästar började ledas in från hagarna för att tillbringa natten i boxar, som enkom byggts upp för SM-tävlingarna som alltså pågår även lördag och söndag.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-07-29 18:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla