Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Symboliskt första spadtag för ny idrottsarena togs

Karin Johnsson (M), Andreas Brorsson (S) och Pontus Nilsson från NCC med ett spadtag. Foto: Anders BjörkKarin Johnsson (M), Andreas Brorsson (S) och Pontus Nilsson från NCC med ett spadtag. Foto: Anders Björk

Mindre än två dygn efter att beslutet om en ny sporthall i Kumla togs så kallades det till träff för ett första spadtag av bygget. Om lite mer än ett år förväntas hallen stå klar.

Beslutet om att bygga den nya sporthallen togs onsdag kväll vid ett extratillsatt kommunfullmäktige. (S), (M) och (V) var för bygget medan oppositionspartierna (C), (L), (Sd), (Kd) och (Mp) var emot det. 

“Den som vunnit upphandling måste få svar”

Med 25-20 i röster segrade majoritetens förslag.

Och man bjöd alltså in till ett första spadtag för bygget onsdag klockan 9. Mindre än två dygn efter att beslutet tagits. Det brukar dröja betydligt längre.

- Ett symboliskt spadtag alla fall som visar att nu är vi igång och att beslutet är taget. Sen kommer själva byggprocessen inledas inom en liten tid. 

- Men vi är självklart glada att allt äntligen fallit på plats, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S)

Karin Johnsson (M) och Andreas Brorsson (S) är eniga om att bygget sker på rätt plats och i rätt tid. Karin Johnsson (M) och Andreas Brorsson (S) är eniga om att bygget sker på rätt plats och i rätt tid.

Att det gick så väldans snabbt till första spadtag, har det något att göra med att det är val på söndag?

- Nej, egentligen inte. Vi har ju vetat om länge att vi skulle fatta ett beslut om hallen, och gör man en upphandling som vi har gjort måste också den som vunnit upphandlingen få svar om man ska börja bygga eller inte. 

Läktare för 300 personer

Hallen blir runt 30 miljoner kr dyrare än den ursprungliga budgeten som antogs förra hösten. Så den förväntas nu kosta upp mot 100 miljoner kr. 

Varför blev det så mycket dyrare?

- Det beror på två saker. Dels har vi en orolig omvärld där byggpriser gått kraftigt upp. Men också att vi har lyssnat in föreningslivets önskemål. Så från ursprungsritningar är den här hallen 1 000 kvadratmeter större. Och den blir självklart även anpassad för att bedriva lektioner i idrott. 

Några av oppositionspartierna har anmärkt på tidsaspekten, att ta beslut om ett stort bygge just nu när det är en “orolig omvärld” och priserna är så höga. Men att vänta var inget bättre alternativ, anser Brorsson.

- Det finns inget som säger att det blir billigare för att vi väntar. Rent historiskt har byggpriser och löner alltid gått upp. Sen är det ju även så att behoven har inte förändrats i Kumla bara för att vi har en orolig omvärld. Föreningslivet har fortfarande ett stort behov av tider i fullstora hallar och skolans behov börjar verkligen bli akut, att kunna tillgodose alla timmar inom idrotten.

Den nya hallen, vars namn ännu inte är klart, kommer bland annat ha en läktare för 300 personer, cafeteria, och flertalet personalutrymmen och förråd. Utanför ska det byggas p-platser, laddstolpar för elbilar och plats för bussar och cykelställ. 

Oklart vem som ska driva caféterian

Caféterian, vem ska driva den förresten?

- Det är inte klart ännu. Men de som är aktiva och verksamma i hallen lär alla fall få frågan om de vill vara med och driva den. Annars får vi göra det via en samverkan. Det funkar ju bra på andra ställen, både i Kumlahallen och ishallen bedrivs cafeterian på ett förtjänstfullt sätt och verkar även som en inkomstkälla för föreningarna, avslutar Andreas Brorsson.

Gatan där hallen ska ligga blir Radiogatan. Alldeles norr om ligger Papa Padel, och ännu ett par hundra meter bort Skogstorps skola. Söder om ligger Ericsson. Åt väster är det bostadsområde och åt öster ligger Borgens skola och även lagerföretaget Loxy Sweden AB. Just nu är det en parkeringsyta som aldrig används, men när Ericsson var som störst behövdes dessa p-platser.

Det finns röster som anser att hallen borde byggts bredvid Kumlahallen. Karin Johnsson (M) är dock säker på att man bygger på rätt plats.

- Framförallt beror det på att skolorna här (Skogstorp och Borgen) inte har tillräckligt med plats för att fylla ut sina idrottstimmar. Sen ser det väl inte så kul ut här, det blir ju roligare med en byggnad på plats och det här är en bra plats för ett nytt bygge, säger Karin Johnsson (M) vice ordförande i Samhällsbyggnämnden.

NCC är det företag som vann upphandlingen kring bygget. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-09 12:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla