Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
22 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Tycker inte helheten kommer fram"

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson anser att Dan-Åke Moberg avbröt Per Holm på ett väl brutalt sätt i måndagens kommunfullmäktige, men hon hävdar också att hela bilden inte kommer fram i korta klipp som läggs ut. 

Varför avbröt Dan-Åke Moberg Per Holm under dennes anförande?

- Det kan bara Dan-Åke svara på själv. Men som ordförande har du möjligheten att avbryta för att se till att mötet kommer framåt och vi hade hållt på med det där ärendet länge. Sen ska man inte avbryta så brutalt som Dan-Åke gjorde, och det var därför jag gick upp i talarstolen och begärde ordningsfråga för att Per skulle få fortsätta, svarar Katarina Hansson.

Tveksam till Wikipedia

Har man inte rätt att hänvisa till en källa när man håller tal i kommunfullmäktige?

- Källor har man alltid rätt att hänvisa till. Sen kan jag personligen fundera över klokskapen att hänvisa till Wikipedia, det lär man sig redan i grundskolan att inte hänvisa till Wikipedia utan att ha andra källor som stöd.

Dan-Åke Moberg omstridd igen.

Jan Engman och Per Holm kräver att Dan-Åke Moberg avgår, kommentar om det?

Det får stå för dem. Majoriteten tillsätter fullmäktiges ordförande, sen är man fri att ha sina åsikter om det.

"Kumla lyfts fram ofta"

Tror du det kan skada Kumlas rykte att det så ofta uppkommer incidenter i kommunfullmäktige?

Jag är inte tillräckligt insatt för att uttala mig om hur det ser ut inom andra kommunfullmäktigemöten. Men min känsla är att Kumla lyfts fram ofta, här bevakar media mötena aktivt vilket är väldigt bra, men det blir också lättare mer uppmärksamhet jämfört med många andra.

Den filmsnutt som ligger ute visar tre minuter av vad som hände. Det finns saker i sammanhanget som hände både före och efter så jag tycker inte att helheten kommer fram som den borde, säger Katarina Hansson.

Dan-Åke: Inga kommentarer

Det kan påpekas att Kumlanytt dock har en hänvisning till hela debatten, som kan ses HÄR, (aktuell debattfråga är nr 11, se dagordning).

Kumlanytt var i kontakt med Dan-Åke Moberg för att få hans syn på saken, men Moberg ville inte uttala sig.

- Nej det ställer jag inte upp på, var svaret som gavs.

"Är Kumla en diktatur?"

Vänsterpartiet i Kumla och dess ordförande Staffan Göransson tar avstånd från Mobergs agerande i ett pressmeddelande med rubriken "Är Kumla en diktatur som styrs av Dan-Åke Moberg?":

"Vänsterpartiet i Kumla reagerar starkt mot att kommunfullmäktiges ordförande Dan-Åke Moberg beter sig som en diktator mot KD:s Per Holm vid måndagens KF-debatt om intraprenader, genom att säga citat -"Ja, det beror väl på vad du ska säga".

"Vi lever i en fri och öppen demokrati med ett demokratiskt styrelseskick, men i det här fallet undrar jag verkligen om vi gör det när en fullmäktigeledamot inte får säga det han vill i sitt anförande", skriver Staffan Göransson.

"Inte okej", anser distriktsordförande (s)

Lena Baastad är Socialdemokraternas distriktsordförande i Örebro och intervjuades om debattklimatet i Kumla i Radio P4 Örebro under onsdagen. Hon sa då bland annat följande.

 – Dels så ska man väl ha respekt för att vi inte har sett hela sammanhanget, vi vet inte vad som har hänt varken före eller efter det här klippet. Men när jag tittar på bara klippet så tycker jag att det inte är ett okej beteende från fullmäktiges ordförande, säger hon.

Läs och hör mer HÄR

Kommentera artikeln
Publicerad: 2015-12-16 16:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.