Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
19 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

De räddar världen
- stygn för stygn

Anna Nilsson och  Sara Hillersberg brinner för hållbarhet. Foto: Sandra WallinAnna Nilsson och Sara Hillersberg brinner för hållbarhet. Foto: Sandra Wallin

Sara Hillersberg och Anna Nilsson har ett brinnande engagemang för miljö- och hållbarhetesfrågor. Tillsammans driver de projektet Rädda världen stygn för stygn, som ämnar uppmärksamma den påverkan som textiltillverkningen och textilkonsumtionen har på vår miljö och på oss människor. Förutom att föreläsa är de nu också aktuella med en utställning i Kumla konsthall - med samma namn och tema.

När Sydnärkenytt träffar Sara och Anna är de i full färd med att hänga utställningen i Kumla bibliotek, där konsthallen finns.

– Vårt mål har varit att göra utställningen så lättillgänglig som möjligt för allmänheten. Det ska vara lätt för besökare att få en övergripande bild av det hela, sedan kan ju den som vill göra mer efterforskningar hemma, men det här blir lite som en första ögonöppnare, säger Anna.

Modeindustrin exploaterar både miljö och människor. Modeindustrin exploaterar både miljö och människor.

Tillsammans är de ofta ute och föreläser i alla möjliga sammanhang, men med ett särskilt fokus på skolor.

Stor sug på skolor

– Där känner vi att det finns ett stort sug, att både skolorna och eleverna är öppna för att lära sig mer om ämnet, man pratar redan mycket om miljöpåverkan där och vad man själv kan göra för att stävja problemet, berättar Sara.

Med tanke på föreläsarnas bakgrunder kommer deras engagemang inte som någon överraskning. Sara är sömmerska och kostymdesigner med fokus på textilt återbruk. Hon driver Atelje Återbruk i Wadköping där hon syr till privatkunder, företag, teatrar och utställningar.

Anna i sin tur jobbar som verksamhetsutvecklare och har alltid handlat second hand och vintage, samtidigt som hon varit mycket för att lappat och laga. Som rådgivare till kooperativa och sociala företag mötte Anna en ny verklighet, vilket fick henne att inse att det enda rätta är att arbeta, tillsammans, för en hållbar framtid.

Bilderna på väggen representerar människor som på olika vis engagerat sig i hållbarhet och miljö. Här kan man läsa om deras insatser. Foto Sandra Wallin Bilderna på väggen representerar människor som på olika vis engagerat sig i hållbarhet och miljö. Här kan man läsa om deras insatser. Foto Sandra Wallin

En gigantisk industri

– Textilindustrin står för mer utsläpp än flyg och sjöfart tillsammans. Det är en gigantisk industri som förutom att skapa så stora utsläpp, också skapar miljöförstöring och mänskligt lidande. Att den över huvud taget får fortsätta beror på brist på kunskap av oss som köper kläderna. Vi har blivit så vana vid att konsumera mycket, hela tiden, och jag tror att för många blir det jobbigt att ifrågasätta och ändra sina köpvanor, menar Anna.

Att textilindustrin är en miljöbov, det råder det ingen tvekan om. Den släpper årligen ut 1,2 miljoner ton växthusgaser, vilket är mer än flygfart och sjöfart tillsammans. Bomullsodlingar upptar 2,5 procent av världens totala odlingsareal men besprutas med 11 procent av den totala mängden bekämpningsmedel, främst insektsmedel som uppgår till 25 procent av den totala mängden. För att tillverka ett par jeans går det åt mellan cirka 6 200 - 10 000 liter vatten och att tillverka en enda t-shirt kräver cirka 0,8 kg kemikalier.

Och vi handlar kläder som aldrig förr: den genomsnittliga svensken köper runt 13 kg kläder och textilier per år, samtidigt som vi slänger cirka 8 kg klläder och textilier per år, rätt ner i soptunnan. Av dess slängda kläder är 60 procent av dem helt felfria.

Textilindustrin en miljöbov

– Den här sortens konsumtion har haft en snabb tillväxt. Det var inte alls så länge sedan som vi fortfarande lagade och lappade våra kläder, då vi bara handlade nytt några enstaka gånger om året och tänkte över våra inköp. Men i dagens samhälle har vi vant oss vid att kläder är billiga och tillgången på dom är stor, dessutom lever vi i en kultur som uppmanar oss till att köpa nytt hela tiden, förklarar Sara.

Förutom en miljöpåverkan så bidrar även textilindustrin till mänskligt lidande. Idag tillverkas de flesta av våra kläder, särskilt de som säljs av de stora modekedjorna, i så kallade utvecklingsländer där både arbetsvillkor och löner är urusla.

En arbetsvecka på 96 timmar är vanligt för en textilarbetare. Fabrikerna de arbetar i saknar ofta nödvändig säkerhetsutrustning och skyddsutrustning. Många gånger kan det vara upp till 40 grader varmt i lokalerna och somliga fabrikörer låser dörrarna så att arbetarna inte kan gå ut under arbetstid.

Mänskligt lidande

– Att starta en fackförening, eller något åt det hållet, innebär en risk för att förlora jobbet. Arbetarna får löner som inte går att leva på och tempot är ofattbart högt, dom förväntas leverera ett visst antal plagg på en viss tid. Ibland får man inte ens gå på toaletten och tillgången till vatten är begränsad, just för att arbetarna inte ska kunna gå på toa för ofta.

Anna och Saras jobbar för att berätta om och tydliggöra för gemene man hur textilindustrin egentligen fungerar, gärna med hjälp av workshops där deltagarna själva får hålla i nål och tråd.

– Vi ställer frågorna vem som gjort dina kläder, vilket material dom är gjorda av och vad dina kläder innebär. I samband med föreläsningarna, framför allt i skolorna, låter vi deltagarna själva få pröva på att laga och lappa kläder, att själva skapa något, berättar Sara.

Konsumenten kan förändra

Och visst finns det saker man kan göra som konsument för att bidra till förändringar inom textilindustrin och därmed också till en bättre framtid, sett till både miljö och arbetsförhållanden.

– Tänk efter ett varv till innan du köper något, är det verkligen ett nödvändigt inköp du är på väg att göra? Läs på om material och välj gärna sådant som håller i flera år. Handla hos affärer som har ekologiska och kravmärkta textilprodukter, gör hållbara val. Idag är det också många som köper mycket second hand, både i affärer och online, det är en bra början. Tvätta dina plagg mindre ofta, kanske räcker det med att vädra ur dom vissa tillfällen, och se till att verkligen använda dom plagg du tycker om! Skulle något gå sönder, testa att laga och lappa, det mesta går att fixa, tipsar Anna och Sara.

Utställningen på Kumla bibliotek går att se fram till och med den 26 april. Läs mer om Sara och Annas jobb med hållbarhet på deras hemsida, www.raddavarldenstygnforstygn.se

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-07 14:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.