Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
På lördag hålls en manifestation på Kumla torg med temat "Stoppa utvisningarna till Afghanistan". UD avråder från att resa dit men regeringen har gjort ett avtal att skicka tillbaka unga afghaner varav ett 70-tal i Kumla allvarligt oroar sig för framtiden.
Linda Karlsson, Jonna Andersen och Birgitta Åström sitter denna tisdagkväll vid ett konferensbord med fyra små travar av olika affischer som visar att den Kumlabo som vill ta ställning i några av dagens brännande frågor, som vill markera att han eller hon bryr sig, har flera chanser de närmaste dagarna.
Det börjar på lördag 4 mars kl 11 på torget med en manifestation för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Orsaken är att den svenska regeringen slutit ett avtal med den afghanska regeringen om att skicka tillbaka många av de unga ensamkommande afghaner som flytt till Sverige för att söka asyl. I Kumla bor det ungefär 70 afghanska ungdomar, de flesta går i skolan.
Problemen är flera: Säkerhetsläget i Afghanistan är inte alls bra, det är så livsfarligt att UD avråder från att resa dit. Många av ungdomarna har ingen familj kvar i landet, hur ska de klara sig?
- Det ställs mer och mer på sin spets nu, säger Linda Karlsson som engagerat sig hårt i frågan.
- I början när ungdomarna kom var de så positiva men de mals ned i ovissheten och med hoten att bli utvisade över sig, säger Birgitta Åström, skolsköterska.
Självskadebeteende, stress, depression drabbar killar som flydde hit i tron att de skulle kunna börja ett nytt liv i trygghet. Vilket också delvis skett när de på kommunens ansvar kunnat börja plugga och fått fasta rutiner.
Men så var det 18-årsgränsen, den ensamkommande som fyller 18 eller vid en åldersuppskrivning av Migrationsverket anses vara över 18 betraktas som vuxen med eget ansvar inte minst för bostad.
Migrationsverket kan dock anvisa bostad - var som helst i Sverige tills en asylprocess avslutats. Vilket skett med de flyktingar som tidigare bodde i Kvarntorp, Åsbro med flera ställen.
- De får flytta runt, uppryckta ur sitt sammanhang, konstaterar Jonna Andersen.
Manifestationen på torget på lördag för att markera mot utvisningar till Afghanistan har tre talare:
Arif Moradi, själv ensamkommande, har visat sig vara en vältalig kille som även kan väcka hopp hos modfällda ungdomar. Towe Jegeros, från Vänsterpartiet i Hallsberg och Linda Karlsson, som talar för föreningen Tillsammans för Kumla.
Under manifestationen spelar även två ryggsäckar en roll. Det är ett landsomfattande initiativ från Facebookgruppen Vi står inte ut längre!. Från varje landskap ska en ryggsäck skickas till riksdagen innehållande Barnkonventionen och ett symboliskt föremål.
Linda Karlsson har tillsammans med konventionen i rött sidenband lagt ner en mycket gammal sko där pliggarna sticker ut. Två bilder som visar barnarbete i skoindustrin för inte så länge sedan är bifogade. Hon skriver:
"Den utslitna skon från Närke symboliserar flykten. Den är utsliten. Den ska inte vandra längre. Den har gått färdigt. Flykten är över. Amnesti."
En av ryggsäckarna ska överlämnas till kommunen med uppmaningen till partierna i Kumla att påverka sina kollegor i riksdagen att ge fler uppehållstillstånd.
Kan manifestationer som den kommande i Kumla göra någon skillnad?
Birgitta Åstrand jämför med fackföreningsrörelsens barndom:
- Ser man något som är uppenbart fel så kan man ju inte sluta utan fortsätta att arbeta för en förändring.
- Som individ kan man inte påverka så mycket men tillsammans kan vi det, säger Jonna Andersen.
Vilket leder till nästa affisch på bordet: På söndag 5 mars kl 14:30-17:30 ordnar Tillsammans för Kumla ett café i Fylstakyrkan. Föreningen presenterar sig så här: "Partipolitiskt och religiöst obundet nätverk som tror på ett Kumla som håller ihop och där alla är välkomna"
Nästa affisch gäller Ljusmanifestation onsdag 8 mars kl 19 på torget "mot det mörka hotet på nätet". Den vill hedra minnet av den 13-åriga Kumlaflickan Linn som tog sitt liv 8 mars 2013 efter att ha utsatts för övergepp på nätet.
Före fackeltåget håller Emma Janke, radioproducent på P3 Dokumentär, en föreläsning kl 18 i Fylstakyrkan om ungas utsatthet på nätet. Arrangemanget har brett stöd av flera föreningar och kyrkor liksom av Kumla kommun.
Jo, det finns en affisch till på bordet: på tisdag 7 mars kommer Feministiskt initiativs Gudrun Schyman till Kumla bibliotek kl 12 för att tala om makten i samhället.