27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Premiär för downhill vid Kvarntorpshögen

Tre leder kommer att finnas. En lättare, en mellansvår och en svår (svart led). Foto: Piia EdhTre leder kommer att finnas. En lättare, en mellansvår och en svår (svart led). Foto: Piia Edh

För ett år sedan inleddes arbetet med att anlägga downhillbanor nerför Kvarntorpshögen och under lördagen rullar för första gången liften igång för alla förväntansfulla cyklister. Två olika leder ner finns, och ytterligare en är på gång.

Nyheten berättas via ett pressutskick från Kumla kommun. Mattias Holmstrand, eldsjäl i Kumla skidförening, berättar att 90 procent av grävningen av banorna har skett för hand, med spade, hacka och skottkärra.

- Det har också varit en utmaning att inte kunna gräva i den utsträckning som vi hade velat då högen fortfarande är aktiv, säger Mattias. Banorna är resultatet av ett projekt som Kumla skidförening drivit tillsammans med Kumla kommun, Region Örebro Län och Bergslagen cycling, 

Efterlängtad premiär

Att downhill är en spännande och fartfylld aktivitet är det många som kan hålla med om. Det i kombination med den häftiga och unika plats som Kvarntorpshögen faktiskt är, gör att Mattias känner starkt för premiären av liften i helgen.

Startplattan uppe på toppen. 

- Det är många saker som gör downhillcyklingen i Kvarntorp så speciell! Terrängen hittar man inte på någon annan plats i Sverige. Ena stunden befinner man sig på ett månlandskap, för att sedan i nästa stund befinna sig i ett litet skogsparti. Området är verkligen fantastiskt, förklarar Mattias.

För både nyfikna som vana cyklister

I dagsläget är två av tre banor öppna för åkning. För den som vill prova på finns en lättare grön led och en svart led för den som vill ha en rejäl utmaning. Och i en svårighetsgrad mellan dessa två leder finns den blåa leden, som ännu inte är klar.

Längst ner finns info om de nya banorna. 

Lördag 16 maj är det alltså premiäröppning för liften, som håller öppet kl 9-14.

Liften kommer att vara igång samma tid under kommande lördagar och även under fredagar kl. 18.00-21.00. Ett liftkort kostar 100 kr per dag för vuxna och 70 kr per dag för juniorer upp till 16 år. Liftkorten köper man på plats och betalning sker via Swish.

Tänk också på att alltid använda hjälm när du åker, påminner Mattias som rekommenderar fullfacehjälm och påtalar att det är också viktigt att välja cykelleder utifrån din egen kunskapsnivå. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-15 13:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.