25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Damer och herrar redo för helgens premiär

Måltjuven Markus Hallborg och lagkapten Frida Sund är redo för premiär som sker under söndagen. Foto: Anders BjörkMåltjuven Markus Hallborg och lagkapten Frida Sund är redo för premiär som sker under söndagen. Foto: Anders Björk

INNEBANDY: På söndag är det premiär för både Kumlas dam- och herrlag i division 1. Vi tog ett snack med Frida Sund och Markus Hallborg inför starten. Dessutom fick de göra upp i en frågesport om innebandy.

Med sina 32 år är Markus Hallborg en av herrlagets äldsta spelare. Hallborg är en stabil målskytt som under många säsonger tillhört lagets skyttetopp. Han har spelat i Kumla sedan 2010, ursprungligen är han från Åsbro. 

Radarpartnern Jimmy borta

- Jodå, det känns bra inför starten. Vi gjorde en riktigt bra träning igår och sen slog vi Surahammar med 8-2 i senaste träningsmatchen, det är annars ett lag vi brukar spela jämnt emot, förklarar Hallborg.

Markus Hallborg.

Premiären sker borta mot Kungälv. En tripp på 26 mil enkel resa.

- Vi har hamnat i en ny serie i år och kommer att få längre resor än vanligt. Det blir många resor mot Göteborg. Men det gör inget sitta nån timme längre på bussen, det känns ändå som en dag försvinner.

Markus Hallborg har under många år haft ett vasst samarbete med Jimmy Karlsson. Markus har oftast gjort målen och Jimmy spelat fram. Men nu ser det samarbetet ut att vara över. Eller?

- Vi har spelat ihop länge och känner varann väl. Men det blir svårt i år då inte Jimmy kommer vara med, kanske att han blir med några matcher. Han har nyligen fått barn, så det finns lite annat som tar tid med.

"Vände på allt ifjol"

Herrarna låg länge i botten av serien ifjol innan man gjorde ett tränarbyte och därefter tog sig uppåt i tabellen och klarade kontraktet. Mathias "Kocken" Söderström lämnade och duon Johan Jansson och Simon Sundström ersatte.

- De lär sig alltmer. De var ju helt nya ifjol, men vi stöttar dem hela tiden för att växa in i uppgiften. Och vi kom tillbaka till vårt gamla spel med dem och det var ju då poängen började trilla in igen.

Vad var skillnaden innan då?

- Vi har alltid kört högerstyrning i försvarsspelet i Kumla, men med "Kocken" vände vi på allt. När vi gick tillbaka till grunderna och det vi känner oss trygga med funkade det bättre, avslutar Markus Hallborg. 

Ny tränare för damerna

Damlaget har just haft ett möte inför sin träning under torsdagen vid vår träff. Frida Sund fick där beskedet att hon blivit utsedd till lagkapten i år. 22-årige Frida är uppväxt i Sköllersta och har spelat i Kumla sen hon var 15 år.

Frida Sund.

- Det känns bra, men också nervöst med en ny roll. Men jag var lagkapten i flera träningsmatcher, och pratar mycket på planen, säger Frida.

Damerna har i fått en ny tränare i Tobias Björk.

- Kul att det kommit in lite ny energi och nytt tänk. Han jobbar som lärare till vardags och är väldigt lugn och pedagogisk. Det känns jättebra än så länge, fastslår Frida.

På söndag har damerna premiär borta mot Sala. Målsättningen, enligt Frida, är att nå allsvenskt kval. Då ska man vara bland de tre bästa. Serien har "bara" tio lag i år då två dragit sig ur, så det ska inte vara helt omöjligt.

Frågesport Frida vs Markus

Frida och Markus fick fem frågor vardera för att se hur bra koll de har på innebandy och hallen de tränar och spelar matcher i, Kumlahallen. 

1. Hur många hål är det i en innebandyboll?

Svar: Frida trodde på 32 och Markus 27. Rätta svaret är 26. Så 1-0 till Markus.

Så här ser en boll ut.

2. Vilka är regerande världsmästare för damer och herrar?

Svar: Sverige: damer. Finland: herrar. Det svaret gav båda. 2-1 till Markus.

3. Hur lång får en innebandyplan maximalt vara i Sverige?

Svar: Frida tror på 45 och Markus svarar 40. Rätt svar är 44, så 2-2!

4. Vad hette Kumla IBK innan sitt nuvarande namn?

Svar: Att svaret var IFK Kumla IBK hade båda koll på så 3-3 inför sista frågan.

5. Vilket år stod Kumlahallen klar?

Svar: Frida är osäker, men svarar 1934. Marcus erkänner att han inte har koll, men vet om att det var ett jubileum nyss så han säger 1969, vilket är rätt gissat! Så slutställning 4-3 till Markus Hallborg. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-27 14:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.