30 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

PFAS överförs till luftlevande insekter i Kvarntorp

Brottssjöarna invid Kvarntorpshögen innehåller PFAS i höga halter.Brottssjöarna invid Kvarntorpshögen innehåller PFAS i höga halter.

Forskaren Alina Koch på Örebro universitet har nu vetenskapligt kunnat bevisa, fastslå något man misstänkt, nämligen att PFAS-gifter förs över från vattenlevande insekter till landlevande insekter, invid vattendrag som innehåller höga halter av PFAS. Giftet flyttar uppåt i näringskedjan.

Att PFAS är giftigt och kan ha stor på verkan på människor och djur vet man. Trots det saknas en hel del forskning. På Örebro Universitet har man dock forskat en hel del på PFAS-gifterna.

– Det här är ju ett samband som vi väl haft på känn att det funnits. Nu har Alina Koch vetenskapligt påvisat att gifterna i vattnet inte stannar där, utan sprids till landlevande djur, berättar Thanh Wang, som varit Alinas handledare.

Alina Koch har undersökt insekter i och bredvid vattnet på två platser, där det finns höga halter av PFAS. Dels vid en militärflygplats i Ronneby, dels här, i Kvarntorp, där ett par av de vattenfyllda gamla skifferbrotten uppvisar höga halter av PFAS.

Samband

Det samband hon nu fastställt är att PFAS överförs från insekter som lever i vattnet till de som lever i luften, vid sidan av vattnet. Exempelvis en slända som äter en mygglarv.

– Nu vet vi att giftet förs uppåt i näringskedjan. Landlevande insekter utgör sedan byte för exempelvis fåglar och fladdermöss. Vi forskar vidare. Men för att kunna bevisa att gifter fortsätter uppåt i näringskedjan skulle vi behöva undersöka både fåglar och ägg. Det har vi inte tillstånd till, fortsätter Wang

PFAS är samlingsnamn för något tusental gifter. Det som förenar dem är att de inte är nedbrytbara, utan tvärt om oerhört stabila. En del av PFAS-ämnena har påvisats vara cancerframkallande. En del ämnen har förbjudits, andra PFAS-ämnen används fortfarande över hela världen.

Fylls på

– Det fylls på i naturen hela tiden. Allvarligt, eftersom det inte går att bryta ner PFAS. Man förbjuder vissa ämnen, men då ändrar man lite på sammansättningen och så har man ett lagligt ämne. PFAS finns bland annat i kläder, elektronik, smink, för att nämna något.

Hur djur påverkas av PFAS. vet man inte.

Exakt vilken källa PFAS-föroreningarna i brottsjöarna i Kvarntorp är inte klarlagt.

– Det kan både komma från SAKAB, det som i dag heter Fortum Waste Solutions, och de industrier som funnits i området tidigare. Det kan också komma från avloppslam som lagts i området.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-06 13:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.