Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Pensionärer sparkar boll i parken

Dagens pass med bollen är avklarat och gänget samlas för en lagbild. Foto: Anders BjörkDagens pass med bollen är avklarat och gänget samlas för en lagbild. Foto: Anders Björk

Varje måndag samlas ett gäng pensionärer i Västra Parken i Kumla för att spela gåfotboll. - Det syns att alla har så jäkla roligt, säger Roland Måhlberg, en av initiativtagarna till aktiviteten.

Kumla PRO Södra har anordnat gåfotboll i Västra Parken hela sommaren. En gång i veckan (måndagar klockan 10-11) samlas de för att ställa ut koner i gräset, rulla ut bollen och dela upp lag. 

“Svårt att inte springa”

Som mest detta pass var de 14 stycken med, när undertecknad dyker upp är de åtta. Deltagarna rullar ut bollen för att visa hur det går till. 

- Det är svårt att man inte får springa, för man är ju van med att springa när man spelar fotboll. Nu måste man gå hela tiden och det är inte lätt, säger Christina Elfström, en av deltagarna.

Även om de “bara” går så gör det bra nytta för motionen ändå. 

- Absolut, så är det. Och sen är det väldigt skojigt med, säger Roland Måhlberg.

Roland är en av initiativtagarna till att det drog igång. Han och Yvonne Persson ligger bakom det. På onsdagar ordnar de även minigolf vid Kumlasjön. 

“Aldrig sparkat på en boll”

Alla som är med har inte så stor vana av fotboll sen tidigare.

- Jag har aldrig sparkat på en boll. Bara tittat när ungarna spelat. Men det kul och sen uppskattar jag gemenskapen med, säger Carin Ekholm.

Minst en vecka till med sparkande i Västra Parken blir det innan säsongen är över för denna gång. De påtalar att det beror på hur vädret ser ut. Det blir definitivt en fortsättning nästa år med. 

- Det syns att alla har jäkligt roligt och efter passet avslutar vi alltid med att fika tillsammans. Det är det vi ska göra nu, säger Roland Måhlberg och drar sig bort mot kamraterna som redan slagit sig ner till bords. 

INFO: Gångfotboll är en variant som syftar till att hålla personer över 50 år engagerade i fotboll om de på grund av bristande rörlighet eller av annan anledning inte kan spela det traditionella spelet. Aktiviteten är relativt ny och har sin bas i Storbritannien där det blivit väldigt stort.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-09-05 13:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla