Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
19 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Patrullerande väktare på plats i centrala Kumla

Under måndagen var patrullerande väktare på plats i Kumla. Sex timmar per dag ska väktarna synas i centrala delar de närmaste månaderna. Därefter tillkommer ordningsvakter. Gällande kostnaden vill Kumla kommun ha hjälp av näringsliv och fastighetsägare.

– Väktarna ska genom sin närvaro bidra till ökad trygghet för medborgare och företagare. Det genom att befinna sig i stadsmiljön och underlätta för polisens och kommunens brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete.

Patrullerar till fots

– Åtgärden är ett första steg i kommunens trygghetsskapande arbete för att våra medborgares känsla av trygghet ska öka, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson.

Väktarna ska patrullera och agera på ett sätt som underlättar för polisen samt för att öka tryggheten. De kommer att patrullera till fots för att på så sätt bjuda in till dialog med exempelvis boende, besökare och näringsliv.

– Det handlar om sex timmar per dag de första två månaderna. Därefter görs en avstämning om antalet timmar kan minskas något eller inte. Detta är reglerat i avtal med firman som fått uppdraget, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren.

Vill dela kostnad med näringslivet

Är det Kumla kommun som betalar för tjänsten, eller hur löses det?

– Ja, initialt är det enbart Kumla kommun som står för kostnaden. Vi har en önskan och tror att det skulle vara gynnsamt om vi kunde få en bredare uppslutning i denna fråga från näringslivet. Både för att visa att vi står enade, men även för att få mer effekt i aktiviteterna.

– Att vi arbetar tillsammans men att det inte bara handlar om pengar. Dialog har redan förts med fastighetsägare, Ica-handlare och delar av näringslivet. Denna dialog kommer att fortsätta kommande veckor. Men oaktat medfinansiering eller inte så kommer Kumla kommun implementera det åtgärdspaket som majoriteten presenterade förra veckan. Där har man som majoritet varit mycket tydliga, säger Jansson-Hammargren.

Väntar på ordningsvakter

Som Sydnärkenytt tidigare berättat om kommer Kumla införskaffa ordningsvakter, som har lite mer befogenheter än väktare. Det dröjer dock minst ett par månader innan de är på plats då en ansökan måste göras och godkännas.

“Väktare är en åtgärd som vi snabbt kan komma igång med men med en ambition att det övergår till patrullerande ordningsvakter efter ansökan hos Polismyndigheten”, skriver Kumla kommun på sin hemsida.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-15 23:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.