Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Padelförening i Kumla växer snabbt

Några av de barn som var med vid årets första träning hos Club Papa i Kumla. Foto: Anders BjörkNågra av de barn som var med vid årets första träning hos Club Papa i Kumla. Foto: Anders Björk

Att få padel att växa hos barn och ungdomar är det viktigaste uppdraget för Club Papa. Och det går ganska bra, i slutet av 2022 hade föreningen nästan 500 medlemmar. - Vi vill skapa en bra stämning för alla som är med i klubben, säger ordförande Tommy Larserö.

Större delen av banorna hos Papa Padel är befolkade av barn i åldern 7-12 år som kommit för att vara med på årets första träning vid undertecknads besök. Totalt är det 26 ungar på plats.

15 personer i styrelsen

Deras förening heter Club Papa. Själva hallen heter Papa Padel och har så gjort sedan invigningen i augusti 2019, då Kumlas och Sydnärkes första padelhall. Club Papa bildades i början av 2021. 

- Klubben bildades från början eftersom det fanns några spelare som ville ut och tävla nationellt, och då var man tvungen att tillhöra en förening. Så föreningen bildades för det ändamålet, säger Tommy Larserö.

Tommy är ordförande hos Club Papa och har så varit sedan våren 2022. Under fjolåret växte Club Papa väldigt mycket och inriktningen att satsa till största del på barn och ungdomar fastslogs. 

- Då bildades en riktig förening med bland annat en styrelse på 15 personer, tidigare fanns föreningen bara på papperet. Efter det har Club Papa börjat att ta över ansvaret för vissa aktiviteter i hallen

Nästan 500 medlemmar

En sådan sak som Club Papa övertagit ansvar för är träningar. 

- Träningar sköttes innan av företaget och det fanns en tränare som var heltidsanställd. Det gick ju väldigt bra de första åren med väldigt mycket bokningar och då fanns det även råd att ha avlönat folk. 

Tommy Larserö har varit ordförande hos Club Papa i snart ett år. Tommy Larserö har varit ordförande hos Club Papa i snart ett år.

Nu är det inte så att det går dåligt för Papa Padel nu heller. Men riktigt lika mycket bokade tider som man hade de första åren är det inte. Så Club Papa har kommit in och fyllt en viktig funktion ur flertalet olika aspekter. 

- Vi som jobbar inom föreningen jobbar ideellt och vi har jobbat hårt med att få föreningen att växa. I slutet av 2022 var det totalt 472 medlemmar som var med i Club Papa, fastslår Tommy.

Många löser familjekort

Det var många, ungefär hur många av dessa spelar själva?

- Jag har ingen exakt siffra på det, men jag skulle gissa att det är 75 procent alla fall. Vissa mer och andra nån gång då och då. Vi har något som heter familjekort inom Club Papa. Det löser man för 800 kronor och det kan ju då vara två föräldrar och flera barn som blir medlemmar.

Hur fördelas då intäkter mellan Club Papa och Papa Padel? Föreningen får främst sina intäkter genom medlemsavgifter, sponsring och lokala och statliga stöd. Dessa pengar används för att betala hallhyra hos Papa Padel. 

Ekonomin hos Club Papa hur är då den?

- Den är rätt stabil. Men vi har inte som mål att gå med några stora vinster utan vi ska se till att verksamheten går runt och att alla trivs.

Tommy Larserö blev ordförande våren 2022. Varför sa han ja till det?

- Jag är egentligen ingen människa som hållit på med racketsporter utan mitt intresse har främst legat kring hockey och fotboll. Första gången jag provade att spela padel var för två och ett halvt år sen och jag tyckte det var skitkul. 

- Sen när jag fick frågan om att bli ordförande så kände jag att “va kul att få vara med och bygga upp en ny förening, som inte har några rutiner". 

Skillnad vara ordförande inom fotboll

För runt 20 år sedan var Tommy även ordförande hos IFK Kumla. 

- Det var en väldigt stor skillnad, där var det format så mycket hur arbetet skulle utföras och vad som skulle göras. Här är det annorlunda för vi måste prova oss fram på ett annat sätt. Padel är ju en väldigt ny sport så de här inarbetade arbetssätten och alla kontakter finns inte där än. Det finns till exempel inga distriktsserier och det har vi bland annat tänkt att ta initiativ till att vara med och starta upp i samverkan med klubbar i Örebro och övriga.

Ungdomssidan tillhör det Club Papa vill utveckla främst. Men det finns mer.

- Grunduppdraget är ju att se till att alla som är med i föreningen trivs och har det bra. Vi vill bidra till att skapa en positiv och trevlig stämning. Kan vi inom föreningen ofta finnas här i hallen och bidra till det är mycket vunnet.

Denna kväll är det ålderskategorin 7-12 år som tränar och fem tränare som hjälper till. Det finns även padelkul för de allra yngsta, ungdoms och seniorverksamhet. Just att se barn utvecklas ligger Tommy extra varmt om hjärtat. 

- Vi är väldigt glada för att vi har bra och entusiastiska ledare för vår barn- och ungdomsverksamhet.  Det är så kul att följa en ung tjej/kille som efter bara ett par månaders träning har utvecklats snabbt och man kan se på dem hur stolta de är. 

Tror på en ljus framtid

“Padeldöden” är ett uttryck som etablerat sig i medier det senaste halvåret. Och detta med visst fog, en hel del hallar har faktiskt gått i konkurs på grund av överetablering. Men att sporten padel och föreningen Club Papa har en ljus framtid är ändå Tommy övertygad om.

- Nej, jag tror inte att vi går mot någon padeldöd. Det här är en sport som passar så många grupper av människor. Det är mycket kvinnor som spelar och många pensionärer och det börjar bli alltfler yngre. 

- Jag tror ju absolut inte att antalet spelare har minskat, däremot har det varit en överetablering av hallar, avslutar Tommy Larserö.

Efter barnens träning kommer en ny kull träningssugna. En nybörjargrupp på tiotalet utövare. Gruppen består endast av kvinnor.

- Det är oftast betydligt fler kvinnor än män på nybörjarkurser. Männen börjar spela själva direkt istället när de är nya. Kanske tycker de att det är lite mer pinsamt att gå en nybörjarkurs än kvinnor tycker, säger tränaren.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-10 18:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla