
Selma och Allie kryper gärna in under ett bord för att läsa varsin bok. Foto: Henrik Östensson
På Tallängskolan vill man väcka läslusten tidigt
På måndag, det vill säga den 7 april, drar årets stora läsutmaning igång på Kumla kommuns skolor. Det hela pågår fram till den 25 april. Det gäller att läsa så många böcker man hinner med, i skolan och på fritiden. Den klass om tillsammans läser flest böcker vinner en filmvisning, komplett med popcorn.
Vi besökte en klass där man verkligen tar det här med läsning på allvar, fast eleverna verkligen får sägas vara i början av sin skolgång, nämligen förskoleklassen på Tallängsskolan i Hällabrottet.
– Vi börjar varje dag med en liten läsestund, Man läser efter förmåga, var och en på sin nivå. Några lägger ett pussel med figurerna i boken vi läser. Just nu läser vi böckerna om Tor och Tea av Anna Hansson, berättar Charlotte Johansson, lärare.
– Vi ser ju hur viktigt det här är för barnen. Det har flera aspekter. Dels är ju läsförståelsen avgörande för så många delar av skolan. Titta i vår mattebok som exempel. Det handlar ju om att kunna läsa sig till svåra matteproblem och hur man ska lösa dem. Men det handlar också om välbefinnande, att må bra. Att ibland kunna få sätta sig ner och fly in i en bok, läsa om andra världar, andra människors verklighet är något både vi vuxna och barn mår bra av.
Jobbar man så här, läser så här mycket i alla förskoleklasser?
– Jag vet inte riktigt, läroplanen för förkskoleklass är ganska flexibel, men vi tycker det är viktigt.

Charlotte Johansson, lärare som brinner för läsning
I en soffa sitter Carsten och Vincent och läser. Vincent läser lätt högt ur boken, han har svårt för något enstaka ord, annars går det bra.
– Roligaste boken jag läst heter ”Är jag bjuden?”. Det är en pojke som är orolig för att han inte har blivit bjuden på en klasskompis kalas. Fast så har han ju blivit bjuden, berättar Vincent
Under ett bord har Selma och Allie krupit in med varsin bok.
– Jag läser jättemycket. Mest i skolan, för när jag är hemma har jag inte tid, säger Selma.
Vad gör du då?
– Det är mamma som är lite jobbig, hon vill bara att jag ska pocka ordning på mina saker, då hinner jag ju inte läsa, säger hon.

Carsten och Vincent gillar att läsa
Läs så mycket som möjligt
Klassen består av 33 barn. Den delas ofta upp i två grupper. I ett annat rum berättar bibliotekarien Liza Knutsson om läsutmaningen.
– Det gäller att läsa så många böcker man kan. Vilka böcker som helst, säger hon.
– Räknas det med ljudbok, eller om någon annan läser för en, frågar en flicka?
– Det räknas, svarar Liza.
– Det är jättebra om någon annan kanske läser något man har svårt att läsa själv.
Här åker flera händer upp i luften.
– Min morfar och mormor brukar läsa för mig säger en flicka.
– Min mamma och pappa läser för mig, säger en pojke.
Ett tredje barn berättar att hennes mormor skrivit en bok om henne och hennes bror.
Vill inspirera och bokprata
– Vi vet ju att ordförståelse bland barn gått ner. Därför anser vi det här med läsning är jätteviktigt. Därför jobbar vi mycket redan här med läsning. Det är ju så att det vi gör här, läser i skolan, inte riktigt räcker. Barnen behöver läsa hemma. Där har barn inte alltid riktigt samma förutsättningar. Det gäller för oss att inspirera, hitta olika vägar. Kanske ljudbok om det är svårt att läsa hemma. Även då lära man sig ords betydelse, nyanser i språk, säger Sara Dole, också lärare.
– Vi läser ju inte bara, utan har också en del bokprat, där vi pratar runt böckerna, berättelsen, vad det handlar om, säger hon
Läsutmaningen gäller alla elever i grundskolan, från förskoleklass till nionde klass.
– Den förskoleklass som läser mest vinner ett pris, sedan utses en vinnande klass bland lågstadieklasserna, en bland mellanstadieklasserna och bland högstadieklasserna. Läsutmaningen har genomförts i flera år.
Priset blir som sagt filmvisning för klassen med popcorn på biblioteket inne i Kumla.

Skolbibliotikarien Liza Knutsson berättar hur läsutmaningen går till
För att stämma i bäcken. Vi var inbjudna av skolan för reportaget och hade tillstånd att ta bilder inhämtat från vårdnadshavare.