Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Så ser det ut i kulverten. En del av Open Art i Örebro. Foto: Roger Lundberg

Open Art med
konst från kulvert

Publicerad: 14 June 2015 16:00

Cecilia Jansson, konstnären som arbetar på anstalten, är med i Open Art i Örebro som öppnade på söndagen. I en stor container kan besökaren få se hur den långa underjordiska kulverten är utsmyckad. NU, kallar konstnären verket som är projicering av film, ljud och utsmyckade plåtar.

Så här berättar konstnären om Nu och tankar bakom konsten:

"Med Nu vill jag förflytta betraktaren till den långa kulverten under Kumlaanstalten. Den är utsmyckad av konstnärer och intagna, både nyligen och på 70-talet.

På torget utanför Skatteverket kan man kliva in i fångarnas  transportsträcka.

Titeln Nu refererar till otåligheten jag stötte på hos de intagna när vi arbetade med utsmyckningsprojektet. Tiden går väldigt långsamt där. Dom vill att saker ska hända nu, inte i morgon, inte nästa vecka. Nu. En av anledningarna kan vara att de redan väntar på så många saker, att en till nästan känns outhärdlig.

Installationen visar vardagen i kulverten som knyter samman byggnaderna på anstalten. Du kan titta på de vackra konstverken gjorda av de intagna, men om du vill ha action måste du lära dig vänta.

Identiteter och etiketter

Min konst handlar om värdet på människors identiteter. Jag vill utforska vilka förutfattade meningar och fördomar som ligger bakom vårt behov av att gruppera människor.

Jag har gjort konst med, för och om några av de gömda, glömda eller ignorerade grupperna i samhället. Jag vill få människor att överväga det faktum att varje grupp består av individer med unika personaliteter. Behovet av att sätta etiketter på människor är värt att undersökas; vad är etiketten till för?"

Annons

kumla