27 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Översiktsplanen i Kumla kan stoppas

Centerpartiet kommer föreslå att förslaget om ny översiktsplan som ska gälla fram till 2040 återremitteras när kommunfullmäktige i Kumla håller möte på måndag.

​På måndag kväll, det vill säga den sjunde september, är det kommunfullmäktige i Kumla kommun. Då är tanken att förslaget till ny översiktsplan ska klubbas. Centerpartiet, med Jan Engman i spetsen kommer plädera för att förslaget återremitteras en gång till. I förslaget har kommunen bland annat ritat in mer än 500 hektar åkermark, tänkt att bebyggas med med bostäder. Det är det Centerpartiet vill stoppa.

– Bakgrunden är att man under veckan som gick, fattade ett unikt beslut i Jönköpings kommun som går ut på att produktiv åkermark ska skyddas för all framtid, berättar Jan Engman (C).

Han menar att Kumla kommun, innan man fattar ett beslut om ny översiktsplan, behöver mer information om Jönköpings beslut, hur det genomförts, och vilka konsekvenser det får och hur andra kommuner arbetar med frågan.

– Innan man fattar beslut om att lägga en död hand över hundratals hektar åkermark i kommunen borde vi ta reda på mer om hur Jönköpings kommun tänkt och varför. Där är det Centerpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna som fattat beslutet, fortsätter Engman.

Engman är säker på att få igenom sitt förslag om återremiss och därmed stoppa översiktsplanen på måndag.

– Om man ska gå på vad övriga partier sagt så så får vi rimligen igenom ett förslag på återremiss. Det krävs 15 mandat, avslutar Jan Engman.

Hela kommunfullmäktige kommer sändas direkt i TV här på sydnarkenytt.se.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-05 11:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.