Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Ska ha sprängt sig in i fängelsebyggnad

I onsdags genomfördes en stor säkerhetsövning på anstalten där Försvarsmakten samarbetade med polis och kriminalvårdare. Enligt uppgifter till Kumlanytt var en av övningarna att spränga sig in i H-huset.

- Det var en väldigt bra dag, vi övade på samverkan som vi kan ha nytta av internt, men även externt med övriga som deltog, säger Marcus Winberg, som är Kriminalvårdsinspektör vid anstalten. 

Sprängde sig in i H-huset

Enligt uppgifter vi tagit del av handlade en övning om att spränga sig in i det så kallade H-huset, en större byggnad på området som stått tom under flera år.

Först ska man ha övat på att spränga sig in i själva byggnaden och därefter genom en låst dörr. Några väldiga smällar hördes strax efter kl 12.

- Exakt vad som gjordes under dagen vill jag inte gå in på, säger Winberg.

Rivning väntar för H-huset

Beslut om att”H-huset” inne på Kumlafängelset ska rivas kom under 2018, och på platsen kommer nytt att byggas. H-huset har stått oanvänt sedan 2012 och beskrivs som hårt slitet.

När det efterfrågade nybygget kan börja är oklart.

- Vi har inga besked varken om byggstart eller hur husets utformning. Närmast ska en detalj- och projektbeskrivning sättas igång, och där får man beakta hur behovet av sysselsättning och studier.

- På något sätt måste alla intagna sysselsättas, sade Magnus Östlund, ställföreträdande chef på anstalten i Kumla, i en tidigare artikel.

Samma ämne:

Anstalten får nybygge (2018-11-20)
Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-03-15 16:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla