Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Därför lämnade Örnebjär (L) politiken

Kumlingen Christina Örnebjär satt fram till 2018 i riksdagen för Liberalerna. Men numer har hon lämnat politiken helt och har inga planer på att återvända. - Ett tag kändes det väldigt ensamt och det blev många tårar, säger Christina Örnebjär

Christina Örnebjär verkade under flera år i kommunpolitiken i Kumla för Liberalerna där hon var ett starkt namn för partiet, bland annat som oppositionsråd. Hennes insatser gjorde att hon fick chansen i riksdagen som en av 349 riksdagsledamöter. I riksdagen verkade hon mellan april 2015 till september 2018 innan hon lämnade efter valet 2018 och avvecklade då även sina andra politiska uppdrag lite allt eftersom.

“Jag går inte helt i takt med partiet”

- Främsta orsaken till att jag slutade inom politiken efter riksdagsuppdraget är att jag egentligen inte hade så mycket kvar. En skilsmässa och flytt till Örebro gjorde att uppdragen i Kumla avslutades, fastslår Örnebjär.

Du var inte sugen på att återuppta lokalpolitiken då efter att lämnat riksdagen?

- Både ja och nej. Jag går inte helt i takt med partiet och tog tydlig ställning i partiledarvalet och sånt kan vara lite knöligt. Det startade när jag tog ställning för Birgitta Olsson som ny partiledare och jag gick därefter mot partilinjen i flera stora omröstningar.

En orsak till att engagemanget sinat är att hon inte riktigt längre känner igen Liberalerna.

- Många av de frågor som jag drev hårt som riksdagsledamot, men också som oppositionsråd i Kumla, är sådant som partiet inte står för idag. Jag har inga problem att böja mig för majoritetsbeslut, men det är svårt när så mycket går emot ens övertygelse.

Kände sig ensam när hon röstade mot

Christina medger dock att hon gärna hade fortsatt i riksdagen om hon nominerats för ett par år sedan. Hon var partiets andre namn på listan, men örebroaren Johan Pehrsson som stod först på listan röstades fram som Liberalernas val från länet.

-Jag trivdes jättebra för det mesta i riksdagen och hade roliga frågor som mitt område. Men sen var det ju helt klart tufft när jag gick emot partilinjen.

Christina i kommunfullmäktige i Kumla. Bakom Mats Hellgren (M) Christina i kommunfullmäktige i Kumla. Bakom Mats Hellgren (M)

På vilket sätt var det tufft och kände du dig ensam?

- Att ha en åsikt som går på tvärs mot partiet är i sig inte ett problem. Det är ju inte en sekt, folk får tycka vad de vill. Problemet är ju när man som jag agerar på det och inte röstar enligt partilinjen. Det är faktiskt tufft för alla, även de som håller linjen. Det finns alltid de som egentligen håller med, men som håller partilinjen och följer majoritetsbeslutet ändå. Men jag har ändå stor respekt för mina partikamrater och att vi ibland landade i olika ståndpunkter.

- Svårt blev det när det blev personligt, när påtryckningarna att följa partilinjen blev tunga och när det började märkas att folk drog sig undan. Ett tag var det riktigt ensamt. Jag är oerhört glad och tacksam över inte minst Birgitta Ohlsson och Nina Lundqvist som också kämpade hårt och som stöttade och peppade mig hela tiden. Jag har också enormt stor respekt för Christer Nylander som hade det otacksamma jobbet att som gruppledare försöka få ihop allas viljor.

- Oavsett hur besvärlig jag än måste ha upplevts mötte han mig alltid med både tålamod och respekt, både för min person och mina kunskaper. Annars tror jag det svåraste var att upptäcka att det inte räcker med fakta och kunskap, det gjorde mig besviken.

Blev många tårar av frustration

Christina medger att det stundtals var riktigt jobbigt.

- Jag tycker inte om att känna mig bråkig och besvärlig och det var tufft att mötas av total tystnad och att negligeras bara för att jag stod för det som faktiskt varit partilinjen fram till alldeles nyss. Jag har nog aldrig gråtit så mycket som jag gjorde under den perioden och främst var det av frustration. Känslan av att inte nå fram trots att man har argumenten. Jag har inga problem med att andra tycker annorlunda eller landar i andra slutsatser så länge det är välgrundade slutsatser.

Fiske är ett stort fritidsintresse. Här ute på en tur. Fiske är ett stort fritidsintresse. Här ute på en tur.

​Hur känns det att Liberalerna har så låga siffror och tror du man vänder på det till valet?

- Jag skulle önska att Liberalerna tog en tydligare position. Frågan alla partier måste ställa sig är vad man har för existensberättigande. Det ligger ju i att man driver frågor som skiljer sig från övriga. Här tappar Liberalerna bort sig emellanåt vilket är synd för genom liberalismen har man en unik möjlighet att verkligen profilera sig.

Kan du nämna nån/ett par frågor du önskar partiet drev tydligare?

- Migrationspolitiken. Där har Liberalerna en stolt historia. Den borde förvaltas, men också fortsätta drivas så att det i framtiden också finns en stolt historia att se tillbaka på. Jag tycker också att det borde vara liberaler som stod i framkant när det gäller att se över narkotikapolitiken. Sverige har högst dödlighet i Europa. Ändå görs ingenting.

Trivs som lärare, inga planer komma åter i politiken

Vad jobbar du med nu då och hur trivs du?

- Nu är jag lärare och jobbar med helt underbara fjärdeklassare på Eklundaskolan i Örebro. Jag trivs helt galet bra, både med elever och kollegor.

- Demokratifrågor och inte minst barnrätt finns fortfarande i allra högsta grad närvarande för mig, även om jag inte är politiskt aktiv.

Tror du att du inom kort kommer tillbaka till Liberalerna?

- Nej, det är jag tveksam till. Jag har ju flyttat till Örebro nu och har släppt alla uppdrag i Kumla. Jag tänkte ett tag att det kanske skulle vara roligt att engagera mig i Liberalerna i Örebro, men har ingen kontakt alls med dem. Däremot har jag inte släppt engagemanget om barnrättsfrågor och annat. Det händer att jag fortfarande blir inbjuden att tala på lite olika ställen. Bland annat för förskolepersonal och i våras var jag på Öppna Moderaternas årsmöte och talade om liberal HBTQ-politik och om narkotikapolitik. Just narkotikafrågan är något jag aktivt driver, framförallt i Föreningen Tryggare Ruspolitik som jag var med och startade upp och där jag sitter i styrelsen nu.

- Det finns alldeles för mycket som fortfarande behöver fixas i världen för att jag skulle kunna sätta mig och inte göra något. Partipolitiken är en väg men det finns ju fler, så vi får se. Men jag stänger inga dörrar helt, det kan ju hända att jag och Liberalerna börjar lira ihop igen, avslutar Christina Örnebjär.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-09 15:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.