Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nya bostadsområdet Gröna Sörby öppnar upp

En ny rondell är på plats i nya bostadsområdet Gröna Sörby. Foto: Anders BjörkEn ny rondell är på plats i nya bostadsområdet Gröna Sörby. Foto: Anders Björk

Vägar och infrastruktur, bland annat en rondell, har kommit på plats i Kumlas nya område Gröna Sörby, och alla 83 tomter är bokade. Från 14 januari får tomtägare tillträde till sin mark och kan börja bygga.

Det första spadtaget i marken för Gröna Sörby togs 12 mars. Det är en rejäl satsning där 300 nya bostäder, i två etapper, ska byggas bakom, eller i närheten av Ericssons fabrikslokaler. 

40 km/h tillåtet längs huvudgatan

– Kontrakt är skrivet för 79 av de 83 nya tomterna. Övriga fyra är uppbokade även de, även om kontraktet inte skrivits på där än, säger Åsa-Hanna Helén, projektledare från Kumla kommun.

En skylt i området talar om vad som är på gång. 300 nya bostäder ska det bli. En skylt i området talar om vad som är på gång. 300 nya bostäder ska det bli.

Jag tar cykeln och trampar igenom området. Huvudgatan heter Blomstergatan och denna väg går rakt igenom området och har en utfart vid Sickelstavägen, bara hundratalet meter väster om den beryktade “Shell-korsningen”. 

Längs Blomstergatan sitter skyltar som visar att tillåten fart är 40 km/h. Svänger man in på nån av de mindre gatorna är det 30 km/h som gäller. Dessa gator har namn som Timotejgatan, Mandelblomsgatan, Klövergatan och Kattfotsgatan.

Ledningar för vatten, avlopp, el, fiber är dragna. Dagvattenhantering är ordnad, belysning på plats och det är förberett för plantering av buskar och träd. 

Får tillträde till mark periodvis

– Den första gruppen av tomtägare får tillträde till sin mark 14 januari, och därefter får nya grupper tillträde med 14 dagars mellanrum. Vi vill inte att alla kommer på samma gång, säger Åsa-Hanna Helén. 

Bygget ska ha gått enligt tidsplan och inga större problem dykt upp längs vägen. En rondell har även byggs upp i området. Inte helt oväntat i “rondellernas stad”. 

– Den har varit på plats i ett par veckor, fastslår Åsa-Hanna Helén. 

Totalt är det 300 nya bostäder som ska byggas upp i Gröna Sörby och det lär ta sin tid. Det lär såklart bidra till att trafiken ökar ordentligt i området. 

Kumla kommun jobbar bland annat för att få till en helt ny utfart från området Sickelsta till motorvägen. Detta har kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S) påtalat i en tidigare artikel. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-15 11:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.