30 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nya lägenheter byggs centralt i Kumla

På denna tomt ska det byggas. Alldeles ovanför ligger Norra Kungsvägen. Foto: Anders BjörkPå denna tomt ska det byggas. Alldeles ovanför ligger Norra Kungsvägen. Foto: Anders Björk

Inom kort börjar byggandet av sex nya lägenheter på Leksandsgatan i Hagaområdet. Byggandet har överklagats, men blir nu ändå av. Det är A-Hus som kommer att äga fastigheten

​Om man åker förbi platsen nu ser man att det är uppmätt och redo att börja byggas och om några veckor är det tänkt att byggandet drar igång. Innan årsskiftet ska det stå klart och hyresgäster ska kunna flytta in.

Grannar har överklagat bygge

Det är A-Hus som äger tomten. Tidigare stod här en villa som dock 2016 brann ner helt. A-Hus köpte därefter tomten och kan nu äntligen börja bygga.

- Vi köpte tomten av förre ägaren ganska omgående efter branden. Bygglovet har dock blivit överklagat av grannar, säger Sören Alm, som driver A-Hus i Kumla.

Varför då?

- Framförallt handlade det om oro för ökad trafik på gatan.

Överklagan vann dock inget gehör och inom kort börjar Bo i Kumla AB att bygga huset. Ett företag som ägs av Sören Alm. “Vi har bland annat byggt kedjehusen på Hantverkarbacken i Kumla, och lite villor här och där”, fastslår Sören.

“Inga problem sälja så centralt”

Av tidigare artiklar vi skrivit om tomten framgår att även Kumla kommun varit tveksam till att det ska byggas lägenheter på gatan. Kommunens myndighetsnämnd ansåg att det blev för trångt med ett lägenhetshus på den trånga gatan och ville först inte ge bygglov.

Även en arkitekt har haft invändningar och tyckt att fastigheten blir för stor för ett villakvarter, hen ville minska till fyra lägenheter och helst inte ha gaveln mot gatan. Men efter några års polemik blir nu alltså bygget av.

Alla är köplägenheter och det är Bjurfors Fastighetsbyrå som står för försäljningen.

- Jag är inte hundra på hur försäljningen gått än så länge, men jag vet att flera av lägenheterna är uppbokade alla fall. Det är inget problem att sälja lägenheter såpass centralt i Kumla, avslutar Sören Alm.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-22 12:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.