Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
05 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Årets sista kulturprogram klart

Astrid Lindén, Tomas Borg, Jyrki Suominen och Åke Eriksson på plats under tisdagens föreläsning. Saknas på bild gör Sune Valegren som även han är med och driver Kumla Antikvariat.Astrid Lindén, Tomas Borg, Jyrki Suominen och Åke Eriksson på plats under tisdagens föreläsning. Saknas på bild gör Sune Valegren som även han är med och driver Kumla Antikvariat.

När pandemin slog till i våras var Kumla bibliotek tvungna att lägga sina många arrangemang på is, men under hösten har man återigen tagit upp aktiviteterna, så klart i en corona-anpassad kostym. Under tisdagen 27 oktober föreläste författaren Astrid Lindén på biblioteket samtidigt som man också släppte det sista kulturprogrammet för säsongen.

Kumla bibliotek har alltid stoltserat med saftiga kulturprogram som involverar allt från föreläsningar till konserter och teaterföreställningar, evenemang som dessutom brukar locka en ganska stor publik.

Har anpassat evenemangen

När coronapandemin tog fart valde man att ställa in vårens planerade aktiviteter för allas säkerhet. Sedan dess har läget ändrats en aning och med hjälp av särskilda anpassningar till följd av covid-19, bland annat minskad kapacitet för publik och gott om utrymme mellan varje besökare, kunde man så sakteligen köra igång med aktiviteter igen under hösten.

Tisdagen 27 oktober var det relativt nystartade Kumla Antikvariat som presenterade sig och bjöd på en kortare föreläsning med författaren och bibliotekarien Astrid Lindén, under temat ”Krigare, älskare och monster.”

– Vi är otroligt glada över att vi på Kumla bibliotek kunnat arrangera våra evenemang i höst, om än i en lite annorlunda form, kommenterade Tomas Borg, kulturintendent och en av grundarna bakom Kumla Antikvariat, innan han gav ordet till Astrid Lindén.

Pratade sina favoriter

Astrid Lindén har en bakgrund som journalist, bibliotikarie och författare. Tillsammans med sambon och författarkollegan Clas Thor har hon skrivit ”Författarna och staden: Örebro - 750 år i litteraturen” som både berör litteraturvetenskap och lokalhistoria.

– Jag älskar att läsa, det är näring för mig. Särskilt temaläsning är något jag är väldigt förtjust i, berättade Astrid för att sedan guida publiken genom några av sina favoritverk: där bland annat Homeros ”Odysséen” (700 f.Kr) och Jeanette Wintersons ”Frankisstein: en kärlekshistoria” (2020) skymtade förbi.

Därefter väntade också ett klurigt bokquizz och poesiuppläsning av Jyrki Suominen - även han en av krafterna bakom Kumla Antikvariat.

Mer att se fram emot

Den som missade tisdagens evenemang har fler chanser att vänta! November och decembers kulturprogram, det sista för året, är ett fullspäckat sådant. Tisdagarna fortsätter att bjuda på föreläsningar av olika slag.

Redan nästa vecka, den 3 november, kommer Kumla släktforskarklubb och Peter Frännlind att berätta mer om tåg. Veckan därpå, 10 november, är det istället husägarkväll med Mats Brengdahl, energi- och klimatrådgivare. Den 17 november kommer turen till Anna Nilsson och Sara Hillersberg som föreläser under rubriken ”Rädda världen stygn för stygn,” och som hänger ihop med utställningen i Kumla utställningshall 7/11-7/12.

Konsert med Hoffsten

Utöver det kan man även se fram emot en konsert med Louise Hoffsten söndag 15 november i Johanneskyrkan, barndans med Linnea Didic på biblioteket samma datum, fredagsmys för barn och ett antal utställningar. Hela kulturprogrammet hittar du HÄR.

Tänk på att alla evenemang är anpassade efter Folkhälsomyndighetens regler och råd. Därför är antalet platser till evenemangen begränsade och med reservation för ändringar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-29 18:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.