Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
22 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Dan-Åke Moberg griper in

Vill förbjuda citat från Wikipedia

Mitt under kristdemokraten Per Holms inlägg från talarstolen under måndagens fullmäktigemöte ingriper ordföranden Dan-Åke Moberg (s) och förbjuder talaren att hänvisa till Wikipedia. - Det är fakta, säger Holm. - Fy så löjligt, svarar  Moberg, du får hålla dig till frågan. - Dan-Åke Mobergs okunniga och odemokratiska ingripande utgör tyvärr en belastning för Kumla. Han har gått över gränsen när han vill förbjuda talare att citera vad de vill, kommenterar Kumlanytts ansvarige utgivare Lars Litzén.

Se TV-klippet HÄR

Det var under debatten om en motion inlämnad av Per Holm (kd) och Jan Engman (c) som fullmäktiges ordförande Dan-Åke Moberg plötsligt ingrep. Motionen handlade om att införa intraprenad på det kommande vårdboendet. 

När Per Holm för att hitta stöd för sin tolkning av vad intraprenad kan innebära hänvisade till det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia stoppades han av Moberg:

- Förlåt. men vad har Wikipedia med det här att göra? undrade ordföranden.

- Ja, det är fakta, svarade Holm.

Drypande förakt

- Fakta, svarade Moberg med drypande förakt. Fy, så löjligt, det är inte sant. Du får hålla dig till frågan. Är det vi politiskt som vi sitter här eller är det Wikipedia och Goggel, som vi diskuterar på fullmäktige, ni får bestämma er.

- Jag tror du skulle kunna dra nytta av att titta på Wikipedia mellanåt för fakta, replikerade Holm och framhöll sin rätt att citera de uppgifter han vill.  Kan jag fortsätta? undrade han.

- Det beror på vad du ska säga, svarade mötesordföranden.

"Chockerande och ledsam"

TV-klippet är en smått chockerande och ledsam uppvisning i icke-demokrati. Att en ordförande ens kommer på tanken att förbjuda en talare att använda vissa källor vittnar om både okunskap och en maktutövning som spårat ur.

Dan-Åke Mobergs okunniga och odemokratiska ingripande utgör därmed tyvärr en belastning för Kumla och dess politiska verksamhet.  Han har gått över gränsen när han vill förbjuda talare att citera vad de vill.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2015-12-15 22:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.