Gå till innehåll
Kumla / Sport
En grupp kvinnor poserar för en bild framför ett nät.

Under söndagen var det träning i Kumlahallen för den nystartade gruppen. Till hösten hoppas man vara redo för seriespel.

Nytt damlag inom handboll i Kumla

Publicerad: 11 March 2024 12:25

Det var många år sedan Kumla Handbollsförening hade ett damlag i seriespel, men nu är det på gång. - Jag har längtat efter att få spela handboll i Kumla igen, säger Filippa Jansson, en av spelarna.

Det är söndag kväll i Kumlahallen och den tredje träningen för damerna sedan starten hos Kumla Handbollsförening har just inletts. På plats är ett 15-tal tjejer, men än fler har visat intresse. 

“En hiskelig blandning”

-Över 30 tjejer har sagt de vill vara med, en del saknas idag. Vi tyckte det var på tiden att försöka få ihop ett seniorlag i handboll i Kumla säger Niklas Mänd som är ordförande i Kumla Handbollsförening. 

Det är inget ungdomslag inom föreningen som kommit upp underifrån. Ändå har man på kort tid lyckats få ihop så många. Delvis ligger ett upprop på sociala medier bakom detta. 

-Det är en hiskelig blandning av allt möjligt. Det är en del tjejer som spelat som barn/ungdomar hos oss tidigare, några från andra klubbar , men även rätt många som såg frågan på sociala medier och nappade. 

Sju provträningar genomförs nu. Därefter ska föreningen besluta om laget ska gå in i seriespel till hösten. 

-Det viktigaste är att laget vill så att inte styrelsen bestämmer nåt som de inte vill. Men det är klart att målsättningen är att de ska vilja vara med i seriespel till hösten.

Totalt finns sex lag inom Kumla Handbollsförening. Man har dock inte haft något damlag på många år. Klubben har heller inte ett herrlag. 

Lag lades ner under pandemi

En av de damer som börjat med handboll nu igen i Kumla HF är Filippa Jansson. 

-Jag har spelat handboll tidigare i föreningens juniorlag. Det lades dock ner under covid-19 pandemin när det under lång tid inte gick att träna handboll, många tappade sugen då. 

En kvinna som håller en fotboll i ett gym.

Filippa Jansson ser fram emot att få börja spela handboll igen, det är något hon längtat efter

När Filippa såg att klubben sökte damspelare till ett seniorlag tvekade hon dock inte. 

-Det känns skitkul! Jag har längtat efter att få spela handboll igen, säger 21-åriga Filippa som säger sig känna igen ungefär hälften av tjejerna i det nystartade laget. 

Vad tror du, går ni in i seriespel till hösten?

-Jag vill jättegärna börja spela matcher alla fall och så som det känns och ser ut nu så blir det säkert ett damlag i seriespel till höst, avslutar Filippa Jansson.

Det finns en förening i Sydnärke med ett damlag i seriespel. Detta är HK Järnvägen från Hallsberg vars damlag spelar i Division 2.

Annons

kumla