Gå till innehåll
Kumla

Nytt beslut om idrottshall i Kumla redan på onsdag

Publicerad: 1 September 2022 16:36

I måndags kunde vi berättat att kommunledningens förslag om om en ny idrottshall i Kumla återremitterades. Kommunledningen, S och M, verkar dock vara fast beslutna att driva igenom sitt förslag om en ny hall innan valet. Redan nästa onsdag har man nämligen kallat till ett nytt, extra insatt fullmäktigemöte.

På dagordningen står just frågan om en ny idrottshall mitt emot Papa padel i Västra delen av Kumla. Hallen ska kosta närmare 100 miljoner att bygga och ha driftskostnader på cirka sex miljoner per år.

Den styrande majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna kommer få igenom förslaget. De har ju majoritet i fullmäktige.

Det var flera saker som gjorde att oppositionspartierna surnade till och krävde återremiss. Men framför allt var det det faktum att handlingarna, trots att ärendet beretts länge dök upp först i fredags eftermiddag Fullmäktigmötet hölls måndag kväll. Flera ledamöter i fullmäktige som Sydnärkenytt pratat med fick handlingarna först måndag morgon.

Både Miljöpartiet och och Centerpartiet är också tveksamma till kostnaderna och huruvida kalkylerna kommer att hålla. Byggkostnaderna är mycket höga nu bland annat på grund av Ukrainakriget. Båda dessa partier vill också se en annan placering av hallen. Der menar att en bättre plats vore vid Kumlahallen, det som en gång var Kumlas badhus.

Brorson försvarar brådskan

Det går bara att återremittera ett beslut i fullmäktige en gång. Oppositionen kan därför i princip inte göra så mycket mer för att få igenom sin linje. Kommunledningen förefaller väldigt gärna vilja klara av beslutet före valdagen.

Så här säger Andreas Brorsson (S)

– Vi tycker inte att en process som pågått under 1,5 år är speciellt snabbt. Det borde tagit betydligt kortare tid att komma till byggstart. Att nu oppositionen vill fördröja för våra föreningar att driva sin verksamhet är bara beklagligt. Dessutom har skolan fått utökad läroplans tid inom idrott vilket gör att vi måste tillgodose deras behov av idrottshall. 

Han fortsätter:

– Märkbart är att när lokalförsörjningsprogrammet togs fram av kultur och fritidsnämnden i oktober förra året var det ingen från oppositionen som opponera sig. Man hade redan då kunnat föreslå annan plats eller utformning på idrottshallen.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Kumla