27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fadi och Katias nya liv i Kanada efter Kumlaflytt

Efter att inte fått uppehållstillstånd på 13 år i Sverige lämnade familjen landet ifjol. Foto: PrivatEfter att inte fått uppehållstillstånd på 13 år i Sverige lämnade familjen landet ifjol. Foto: Privat

Fadi Jabbour och Katia Daoud levde tio år i Kumla utan att få uppehållstillstånd. För ett år sedan flyttade de till Kanada där de fick uppehållstillstånd direkt. - Vi trivs bra här, men vi saknar Kumla, skriver Fadi Jabbour om familjens liv.

Fadi Jabbour och Katia Daoud träffades som unga i Libanon där de blev kära. Men deras relation gillades inte av alla då Katia är från Syrien och Fadi från Libanon. Därtill hade Fadi svårt att få jobba ifred i Libanon och få någon trygghet i livet och sin verksamhet, "stora fiskar äter små fiskar där", sade han i en tidigare intervju.

Paret beslutade 2007 att fly till Sverige.

Försökte i många år 

Fadi fick snabbt jobb på en frisörsalong i Örebro och 2009 köpte han sin egen Salong Diem i Kumla dit familjen även flyttade. Salong Diem drev han sedan i tio år och paret fick tre barn under åren i Kumla.

Men trots att man etablerade sig i landet vägrades man ett uppehållstillstånd.

Fadi hjälper Katias far Elias i matvagn på Kumla torg sommaren 2016. 

- Det kom som en chock när de sa att vi har ej rätt till uppehållstillstånd, skydd eller asyl längre. Det spelar ingen roll att vi bott här så länge, att jag betalar hög skatt, helt saknar anmärkningar, driver ett eget företag och trivs i Sverige, sade Fadi Jabbour i en intervju 2014, när besked kom att de skulle tvångsutvisas.

Att tvångsutvisas innebär att de skulle kunna bli hämtade när som helst och utskickade ur landet. Men dagarna, månaderna och åren gick och ingenting hände. Ingen utvisning och heller inget uppehållstillstånd.

Speciellt jobbigt var det för Katia Daoud som vare sig tilläts jobba eller studera utan var fast i ett ständigt pågående moment 22.

Katia studerar till tandhygienist

Och till slut tröttnade de, I februari 2019 lämnade familjen Kumla och Sverige för Kanada. Ett land där deras cv räckte till att få uppehållstillstånd innan de ens anlänt. De hamnade i huvudstaden Ottawa där de bor än idag.

- Vi trivs jättebra. Folket i Kanada är väldigt trevliga och hjälpsamma, men det är klart att vi saknar mycket av det vi hade i Kumla, skriver Fadi Jabbour.

Fadi jobbar heltid som frisör och Katia pluggar nu till tandhygienist. Fadi saknar att ha sin egen salong som han hade i Kumla, men är glad att han kan jobba med yrket alla fall. Och Katia har äntligen fått möjligheten att utbilda sig.

- Tyvärr gick hon miste om 13 år i Sverige då hon satt hemma, hon försökte under alla år att göra nåt, men byråkratin i Sverige stoppade henne. 

Strängare regler i Kanada kring covid-19

Parets barn är Marisol som fyller elva år snart, Maribel som är fem år, och treårige Tony. De senaste månaderna har de fått vara väldigt mycket med sina barn då Kanada stängt ner stora delar av landet på grund av covid-19.

Äldsta barnet Marisol fyller snart elva. Här bild tagen 2016. 

- Vi har varit hemma sen 13 mars, de har strängare regler än Sverige när det gäller covid-19. Nästan alla affärer är stängda på grund av viruset. Det känns bra ändå att få chansen att spendera så mycket tid med barnen och Katia, skriver Fadi och tillägger.

- Här betalar staten oss full lön varje månad trots att vi sitter hemma.

Vad saknar du från ert liv i Kumla och Sverige?

- Alla vänner som man lärde känna och delar av familjen. Salongen. Sommarens långa ljusa dagar, och Oxfilépizza. Det är mycket man saknar, avslutar Fadi Jabbour.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-13 11:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.