Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Investering i miljonklass som ska betala tillbaka sig

Robert Janossy är drifttekniker på Djupadalsbadet och ligger bakom initiativet. Foto: Kumla kommunRobert Janossy är drifttekniker på Djupadalsbadet och ligger bakom initiativet. Foto: Kumla kommun

Kumla kommun har investerat i tekniken ultrafiltrering för att minska vattenförbrukningen på Djupadalsbadets anläggning. Hela investeringen kostade 1,7 miljoner kr och man fick hjälp av Länsstyrelsen med 765 000 kr i bidrag.

Det är Robert Janossy, drifttekniker på Djupadalsbadet, som intresserade sig för tekniken och såg stora möjligheter att utveckla anläggningen miljömässigt.

Gör att vattnet kan återanvändas

-Det går mycket resurser för att hålla badvattnet rent och varmt och att förbättra tekniken på det här sättet är till gagn både för kommunens ekonomi och vår miljö, säger Robert.

Tekniken heter ultrafiltrering och den rengör vattnet som spolar rent filtren i reningssystemen. Med den nya tekniken rengörs vattnet och förs tillbaka i systemet, i stället för att gå ut i avloppet som förbrukat vatten.

Kostnaden för inköp av vatten är 1 200 kr varje dag, alla årets dagar. Med den nya tekniken minskar den utgiften med 438 000 kr per år och investeringen, om allt “flyter” på som det ska, kan betalas tillbaka på mindre än tre år.

“Bästa vattnet i regionen”

-Djupadalsbadet är en rätt ny anläggning och är väldigt modern. Jag vågar skryta med att vi har det bästa vattnet i hela regionen. Men vi ska inte luta oss tillbaka för det.

- Allt går att förbättra. När vi kan vi spara på kommunens pengar och dessutom på vår miljö så är det helt rätt att utveckla anläggningen, fastslår Robert Janossy.

Andreas Brorsson är ordförande i Samhällsbyggnämnden.

Han ska ha agerat snabbt för att göra projektet möjligt. Brorsson säger att genom att göra snabba prioriteringar och tillföra mer pengar till samhällsbyggnadsnämnden så kunde investeringen genomföras på ett snabbt och effektivt sätt som kommer spara Kumla kommun både energi och pengar i framtiden.

“Investeringen ligger helt i linje med ambitionerna i vårt miljöprogram”, avslutar Kumla kommun att fastslå i ett pressutskick. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-13 12:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.