Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Ny sekond-handorganisation öppnar i Hällabrottet

Karl-Johan Karlsson på Bergslagens bistånd. Foto: Josefine Milton.Karl-Johan Karlsson på Bergslagens bistånd. Foto: Josefine Milton.

Bergslagens biståndsförening öppnar secondhandbutik i Hällabrottet.
I april startades en ny ideell förening som jobbar lokalt med att stötta upp för människor som lever i utanförskap. Nu börjar verksamheten så sakteliga att rulla igång i Hällabrottet.  15 januari öppnas första butiken i Hällabrottet.

– Vi startade föreningen för att skapa arbetstillfällen och för att stötta vissa organisationer som vi tror på, berättar Karl-Johan Karlsson som är ordförande och en av de verksamhetsansvariga i föreningen. 

Han fortsätter:

– Vi bestämde oss då för att jobba med återbruk och en secondhandbutik och en viss form av export. Butiken ska bestå av varor i bra kvalitet, märkesgrejer och till bra priser.

Karl-Johan har arbetat inom bistånd och secondhand sedan 2011 och hans fokus är på närmiljön och behov här och nu, att ge människor en möjlighet till ett värdigt liv. Förhoppningen är att anställa upp till tjugo personer och att de sedan kanske i sin tur tar med sig och bygger upp verksamheten på fler platser.

Karl-Johans specialintresse är musikinstrument, men allt är välkommet. Karl-Johans specialintresse är musikinstrument, men allt är välkommet.
Samlar inför butiksöppning

Föreningen jobbar just nu för att samla in kläder, möbler och prylar inför butiksöppningen och hoppas att fler vill skänka och även engagera sig som volontärer i butiken och inom insamlingen eller hjälpa till på andra sätt. Man kan även anmäla sig som medlem till någon i styrelsen genom mail eller telefonsamtal.

– Som medlem stöttar man upp för människor som levt i missbruk eller kriminalitet som är i behov av sysselsättning, vi stöttar även ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och Örebros änglar. Vi är dessutom ett väldigt roligt gäng som man blir en del av berättar Karl-Johan.

Påsar som ska hämtas upp

Inom kort kommer påsar att delas ut till hushåll inom Örebro län och i första hand inom Kumla, Hallsbergs och Askersunds kommuner. Påsarna har man en vecka på sig att fylla och sedan ställa ut synligt så att biståndsföreningens volontärer kan hämta upp dem. Har man möbler och större saker som man vill skänka så kan man boka hämtning genom föreningens hemsida. Karl-Johan meddelar även att om man har svårt att själv ta med sig saker till återvinning som är trasigt och osäljbart så kan de även ta med dessa saker mot en avgift, ett självkostnadspris.

Insamlingskärl

Det kommer även att placeras ut insamlingskärl för kläder över stora delar av landet.

Föreningen har också inlett samtal med AMI, arbetsmarknadsinstitutet, som är mycket positiva till ett samarbete.

Bergslagens biståndsförening tror på samarbete och att inte ha något konkurrenstänk.  Hällabrottet är en bra plats att starta upp butik på med närhet till både Kumla och Hallsberg. 

– Många har redan kommit in och undrat och tittat och vi har blivit väldigt positivt bemötta.

På frågan om det kommer att vara någon speciell nisch på butiken så svarar Karl-Johan att han själv har ett stort intresse för musikinstrument, skivor, stereoapparater och även byggnadsmaterial som fönster och dörrar så det kommer säkerligen avspeglas i butiken men han är tydlig med att påpeka att vanliga bruksföremål måste finnas för att butiken ska kunna vara ett återbruksalternativ i stället för köphysterin som råder idag.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-29 12:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.