Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Avtal med akademi för att utveckla chefer

Socialförvaltningen i Kumla kommun har ingått ett avtal på 18 månader med Framgångsakademin, med främsta syfte att utveckla sina chefer. Det är totalt 38 personer som berörs.

Inför 2022 kommer socialförvaltningen i Kumla att satsa lite extra på ledarskapsutvecklingen för chefer. En del i denna satsning blir utbildningsplattformen Framgångsakademin där alla chefer och stödfunktioner inom förvaltningen kommer att få tillgång till kurser som är ledda av personer, som beskrivs som, experter inom personlig utveckling, ledarskap, kreativitet och hälsa.

“Tror vi hittat ett paket som funkar”

- Gott ledarskap är viktigt i en organisation och ännu mer nu i arbetet med nära vård och framtidens utmaningar. Vi har under de senaste åren lagt stora resurser på att ge våra chefer goda förutsättningar för att leda och nu tar vi ytterligare ett steg framåt. 

- Det ska bli så spännande att påbörja detta och jag tror att vi har hittat ett utvecklingspaket som fungerar för vår verksamhet och våra chefer, säger socialchef Gabriella Mueller Prabin.

Lise Ohlin jobbar som projektledare med satsningen som berör hur många?

- Det är 38 personer totalt varav 32 chefer och sex medarbetare i förvaltningsledningen, säger Lise Ohlin.

Slipper åka iväg

Vad framförallt är det för frågor personalen ska utvecklas inom?

- Fokus kommer ligga på ledarskap, personlig utveckling, kreativitet och hälsa. Framgångsakademin känns väldigt spännande. 

Lise Ohlin är projektledare hos socialförvaltningen. Lise Ohlin är projektledare hos socialförvaltningen.

- Vi tycker konceptet fungerar väl för den typ av verksamhet vi bedriver då våra chefer ibland kan ha svårt att vara borta heldagar från driften och det här möjliggör ett tillitsbaserat lärande där cheferna kan tillgodogöra sig kurserna när det passar dem. 

- Dock sätter vi en deadline för varje kurs och därefter en workshop där vi tillsammans lyfter lärdomar gemensamt. Nu ser vi fram emot att börja använda Framgångsakademin 2022-2023, säger Lise Ohlin.

Flera satsningar utlovas

Hur har det jobbats med dessa frågor innan?

- Vi har sedan flera år i socialförvaltningen satsat på olika typer av ledarutveckling och stöd efter behov. Under 2021 har vi satsat bland annat på de ledarskapsprogram som kommunen erbjuder framförallt till nya chefer. 

- MI utbildning (MI står för motiverande intervju) grund och fördjupning, utbildning i att hantera skadligt bruk, samt ledarskapsutbildning i Nära vård som Sveriges kommuner och regioner (SKR) anordnat under året i två omgångar för alla chefer och även vissa förtroendevalda. 

- Vi kan också erbjuda personligt stöd vid behov. Framgångsakademin är en av flera satsningar vi kommer göra för cheferna under 2022-2023 och jag i min roll som projektledare håller ihop ledarskapssatsningarna, avslutar Lise Ohlin.

Kostnaden för paketet på 18 månader hos Framgångsakademin är 280 000 kr.

FAKTA: Framgångsakademin grundades hösten 2020 av Alexander Warg-Pärleros som dessförinnan drivit Framgångspodden. Akademin tar sikte på att vara ett community där Sveriges ledande experter inom personlig utveckling, ledarskap, entreprenörskap, kreativitet och hälsa delar med sig av sin kunskap. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-17 16:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.