Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Ska utbilda och driva restaurang i Kumla

Uteplatsen vid lunchrestaurangen hos Ericsson, snart med gäster igen.  Foto: Anders BjörkUteplatsen vid lunchrestaurangen hos Ericsson, snart med gäster igen. Foto: Anders Björk

YA Lunchrestaurang har nyligen etablerat sig hos Ericsson i Kumla. YA står för Yrkesakademin och förutom restaurang så kommer utbildning med ett 20-tal deltagare ske på platsen.

Senast huserade här Kök1, som var i ett samarbete med dåvarande ägare av Goda Rum. Efter att Goda Rum bytte ägare så la Kök1 ner och lokalen har stått tom nu i långt över ett år.

Kumla en ny etablering för skolan

Men i onsdags förra veckan öppnade YA Lunchrestaurang. 

- Yrkesakademin finns över hela landet. Vi är på 50 olika orter och bedriver utbildning just nu, säger Lars Nährström som är enhetschef hos Yrkesakademin. 

Henrik Lindberg, Tony Wennberg, Lars Närhrström och Mikael Scanola från Yrkesakademin Henrik Lindberg, Tony Wennberg, Lars Närhrström och Mikael Scanola från Yrkesakademin

I Kumla ska man ha utbildning för kockar och servering inom restaurang och dessutom bagare/konditor. Det handlar om ett 20-tal platser och lokalen i Ericssons gamla lunchrestaurang anses passa ypperligt för ändamålet.

Eleverna kommer dock inte att hoppa in i lunchserveringen direkt utan de måste visa framfötterna inom utbildningen först innan det blir aktuellt.

- Minst ett halvår räknar vi med att de går utbildningen innan de eventuellt är med i restaurangen. Vi ställer höga krav, det fungerar inte annars. Våra studenter ska bli anställningsbara inom yrket när de är klara, fastslår Lars Närhrström. 

“Hög kvalitet på maten”

Utbildningen är mellan 45 till 53 veckor. 

- Det är väldigt populärt att vilja bli kock eller konditor just nu, delvis på grund av de olika tv-program som går där de tävlar inom området, säger Lars.

Maten är bortplockad för dagen. Men det kommer nya dagar och nya rätter. Maten är bortplockad för dagen. Men det kommer nya dagar och nya rätter.

Lars påtalar att man är väldigt nöjda med lokalerna. Dels för dess geografiska läge. Dessutom för ytan på lunchrestaurangen som är stor och så har man fina uteplatser också. Lokaler för teori finns det såklart även.

- Det här kommer att gå bra. Vi har väldigt bra lärare till kursen som har lång erfarenhet inom yrket och det kommer vara hög kvalitet på maten som vi skickar ut till gäster, avslutar Lars Nährström. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-30 23:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.