Gå till innehåll
Kumla / Politik
En kvinna som håller en kopp kaffe på ett kontor.

Mona Sahlin föreläser på Folkan i Kumla ikväll. Inbjuden av Svea kvinnojour. Foto: Henrik Östensson

"Numera vill barnen att jag
skriver autografer igen – som Fru kanin"

Publicerad: 5 December 2023 17:59

De flesta vet vem Mona Sahlin är. Hon väcker fortfarande reaktioner. Det är också just det som gjort att hon levt under dödshot under flera decennier. Något som påverkat hennes liv och som fortfarande påverkar henne. Ikväll, klockan 18,  föreläser hon på Folkan i Kumla, inbjuden av Svea Kvinnojour om hur det är att vara topp-politiker och kvinna.

– Man kan väl säga att kvinnor har tre liv. Arbetslivet, familjelivet och underlivet. Det är det som både skapar utmaningar och gör det häftigt att vara kvinna, det ska jag prata om ikväll, säger Mona Sahlin.

Hon fortsätter:

– Kvinnor som engagerar sig i jämställdhet, kvinnofrågor,  mot rasism och för homosexuellas rättigheter väcker en viss typ av hatare. Det tog inte slut med politiken. Jag vill exempelvis fortfarande ogärna sätta mig på en restaurang med ryggen mot dörren, berättar Mona Sahlin.

Mona Sahlin tillhörde det socialdemokratiska toppskiktet under många år. Hon valdes in i riksdagen redan 1982. Hon blev partiets första kvinnliga partisekreterare 1992 och kom 2007 att efterträda Göran Persson på posten som partiledare. Hon var partiledare fram till 2011. Innan dess hade hon hunnit med att vara arbetsmarknadsminister. Det var under den tiden den så kallade tobleroneskandalen inträffade och Sahlin tog politisk timeout.

Livvaktskyddet ändrades efter Anna Lindh

Hur har hotet och hatet yttrat sig?

– Det har varit både konkreta dödshot och hat via brev, telefon och alla tillgängliga kanaler. Men jag möter också de som hotar, hatar, ansikte mot ansikte. Män som skriker saker som landsförädare, hora och liknande, ja, de vanliga tillmälena som används för att styra kvinnor, säger hon.

Hon menar att det både var skönt och otäckt att lämna det politiska rampljuset.

– Då höll SÄPO koll. Jag behövde inte på samma sätt försöka bedöma hur farlig en person är, om han kan gå från ord till handling. Nu måste jag hålla koll på sådant själv.

– I början hade vi bara livvaktsskydd när vi var i tjänst. SÄPO skyddade oss inte när vi var lediga. Det har jag inte riktigt förlåtit dem. Det var ju därför Anna Lindh saknade livvakt när hon blev mördad. Efter den fasansfulla händelsen ändrades livvaktsskyddet.

Är det något du ångrar, som du skulle gjort annorlunda om du haft facit i hand?

– Nej, egentligen inte. Att man som offentlig, engagerad person måste leva med dödshot är jobbigt, men om nazister fortfarande hatar mig har jag väl gjort något rätt.

– I början av min karriär blev man av partiet uppmanad att tysta ner, att inte prata så högt om vissa saker, att backa undan. Det gjorde att jag och andras kvinnor nog ofta var rätt ensamma. Nu förs det en helt annan diskussion om kvinnors utsatthet.

Numera känd som Fru kanin

Tror du att det hade sett annorlunda ut om du varit en manlig politiker?

– Det hade det nog, men män utsätts också. Jag vet exempelvis att Fredrik Reinfeldt har liknande erfarenheter.

Känner folk fortfarande igen dig?

– Det är lite en generationsfråga. Men numera vill barn och unga ha min autograf ibland. Men då vill de inte att jag skriver Mona utan Fru kanin, skojar Mona.

Hon syftar på den karaktär hon deltog med i TV-programmet Masked Singer.

Mona Sahlin är en del av en föreläsningsserie som Svea Kvinnojour ordnar på temat kvinnors utsatthet.

Nästa föreläsning blir den 12 december klockan 18.00, På Fylstakyrkan i Kumla. Då pratar författaren och journalisten Lotta Thorsén och artisten Jasmin Kara. Moderator är Malin von Wachenfeldt från Svea kvinnojour.

Annons

kumla