Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu siktar Ella
från Kumla på VM

Ella Jacobsen i en av sina matcher. Privat bildElla Jacobsen i en av sina matcher. Privat bild

Nyligen var Ella Jakobsen från Kumla till Tyskland för att delta i EM i Sport-ju jutsu. Det gick bra, en silvermedalj i klassen U-21.
– Men helt nöjd är jag förstås inte. Jag förlorade ju i final. Mitt främsta mål just nu är att slå tjejen jag förlorade mot, berättar Ella.

Trots att Ella bara är 17 år och fortfarande går på gymnasiet i Örebro får hon nog betraktas som tämligen rutinerad i sporten.

– Jo, jag har hållit på ett tag. Jag började med ju jitsu redan som sexåring. Det var så att min två år äldre bror började. Jag kunde ju inte låta honom lära sig slå mig, brotta ner mig. Så jag hakade på, berättar Ella med glimten i ögat.

– Han slutade redan efter två år, men jag fastnade. 

Hon fortsätter berätta om sin sport:

Ella Jakobsen från Kumla tog silver EM i Sport-Ju jutsu. Foto: Henrik Östensson Ella Jakobsen från Kumla tog silver EM i Sport-Ju jutsu. Foto: Henrik Östensson

– Lite förenklat kan man säga att sport-Ju-jutsu är en blandning av judo, karate och brasiliansk ju jutsu. Det innebär att vi i matcher både har moment av brottning, kast, slag och sparkar.

Men skadar man sig inte?

– Egentligen tillåter reglementet endast att man markerar, touchar. Men det blir alltid tuffare i tävlingar. Hur domarna ser på slag och sparkar som träffar beror lite på. Går min motståndare mot mig kan det träffa rätt hårt utan att domaren bryr sig om det, Men man får ju inte nocka någon. 

Men det innebär att du fått både blåtiror och spräckta läppar ibland?

– Jajamen, och delat ut några, säger Ella brett leende.

Har man inga skydd?

– Man har tunna handskar och benskydd på smalbenen.

Tränar och tävlar för Nacka

Ella tränade fram till förra året i Kumla kampsportklubb. Men sedan förra året är hon medlem och tävlar för dojon i Nacka, Stockholm.

– De är mer aktiva, tävlingsinriktade och är mer inriktade just på sport- ju jutsu. Ytterligare en fördel är att flera i landslaget hänger där och tränar. 

Världsmästare 2019

Ella har haft framgångar redan tidigare.

– Jag vann VM i min viktklass, som då var -70, 2019. Nu, i EM, tävlade jag i en annan viktklass, -63.

Men om du redan haft dessa framgångar, vad är målet nu?

– Det finns många tävlingar att vinna i. Men målet är faktiskt lite mer konkret. Det som triggar mig nu är att jag vill slå tjejen som jag förlorade mot i EM-finalen. Jag hoppas också bli uttagen till VM i Abu Dhabi om en månad. Jag tror jag blir det. Tre i landslaget tog medalj i EM, jag var en av dem.

Killarna hajar till

När Ella pratar märks det verkligen att hon faktiskt älskar sin sport, hon ler brett när hon berättar.

– Jo, men det är väldigt roligt. Ju-jutsun passar mig mycket bra. Det går fort, är lagom tufft. Kombination av smidighet och styrka. Jag har provat en hel del judo också, men det här passar mig bättre. Kombinationen av kast, brottning och slag passar mig.

Vilka moment är du bäst på?

– Det är nog brottningen, kasten, men jag gillar att slå och sparka också.

Du är ju faktiskt världsmästare i att slåss. Är folk rädda för dig?

– Haha, jo, men det är de nog ibland. Inte minst killar brukar haja till och blekna när jag berättar om om vad jag håller på med för sport.

Korta matcher

När du tävlar, hur långa är matcherna?

– Det går fort, tre minuter. Men det kan vara väldigt jobbigt ändå. Man anstränger sig ju en del. Det finns något som kallas ipan. Det är ett tekniskt perfekt slag som inte motståndaren kan parera. Får man till det vinner man matchen.

Men tränar du i Nacka ofta?

– Ja, det är en nackdel. Jag åker dit flera gånger i veckan inför tävlingar. Men jag kan övernatta hos kompisar i klubben ibland.

Ella bor fortfarande hemma hos föräldrarna i Kumla och går tekniskt program på Tullängsgymnasiet i Örebro.

– Jag tar studenten i vår.

Kommer du satsa mer på sporten sedan?

–  Så blir det. Men det här är en liten sport utan särskilt mycket pengar. Det är nog svårt att leva på sporten, även om både landslaget och jag själv har sponsorer. Så jag får nog hitta på andra saker också. När jag fyller 18 får jag börja tävla i seniorklasser om jag vill. Jag tror jag kommer göra det, avslutar hon.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-01 9:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.