Den ursprungliga byggnaden är från 1950-talet. Foto: Henrik Östensson
Hällabrottets häftigaste hus till salu
Just nu finns ett mycket speciellt objekt ute till försäljning på Hemnet. Det är det gamla Yxhultsbolagets huvudkontor i Hällabrottet. En oerhört speciell byggnad, ett typexempel på 50-talets funktionalism. Invändigt har man inte sparat på häftiga utsmyckningar och materialval. Entréhallens golv utgörs av en gigantisk mosaik föreställande en dinosarie. I det gamla styrelserummet med runt bord förväntar man sig nästan att Sean Connery ska komma glidande med Dry Martini i handen som agent 007.
Egentligen är det Yxhultsbolagets nya kontor som nu säljs. Det gamla kontoret, det hus som går under namnet Trilobiten, såldes för några år sedan.
– Vi är ganska vana att sälja olika objekt åt offentlig sektor, men det är klart att det här är något lite extra. Vi har gott om intressenter från hela landet, allt från techbolag till konstnärer, berättar Andreas Jinnestrand, mäklare på Fastighetsbyrån.
Just nu ligger dock budet på 1,8 miljoner, som också var det utgångsbud Kumla kommun som äger huset satt. Budtiden går ut på måndag.
Byggnaden består av två delar. Dels en kontorsdel byggd på 70-talet, och så den ursprungliga byggnaden från 50-talet. Den delen är Q-märkt. Observera stort Q, vilket innebär att både exteriör och interiör är skyddade och måste bevaras.
– Ja, det gäller exempelvis väggar, golv, dörrar, en del inredning, taklampor och liknande. Det är rimligt, de är helt unika i det här huset.
Det handlar om design från 1950-talet. Träpaneler, fönsterkarmar i äkta marmor, för att nämna något. I styrelserummet finns en innovation som blivit modern igen, ljudisolerade celler att gå undan i för diskreta telefonsamtal. Komplett med bakelittelefon.
Styrelserummet, som hämtat från en agentfilm från 1060-talet
”Trilobiten en liknande försäljning”
Enligt Andreas Brorsson, (S), kommunstyrelsens ordförande är inte det slutgiltiga priset det allra viktigaste.
– Det är klart att det är bra om vi får in pengar. Men viktigare är att det blir en köpare som dels är beredd att lägga de pengar som behövs för att bevara huset och dels kanske ha en öppen verksamhet, som på något sätt kan komma kommuninvånarna till godo. Vi kräver väl egentligen inget av köparen, men att exempelvis omvandla det till en privat bostad är väl kanske inte vad vi i första hand tänker oss.
Han fortsätter:
– Vi gjorde ju en liknande affär för några år sedan när vi sålde Trilobiten här i Hällabrottet, på ett sätt är det jämförbart. Dels var det huset det gamla kontoret, dels var det också ett mycket speciellt hus. Det köpte ju eGastronomi som har en fantastisk verksamhet där, som verkligen tillfört värden till orten.
Saknas inte underhållsbehov
Även om den ursprungliga delen är i relativt bra skick efter att kommunen genomförde en lättare renovering 2021 så finns det en del underhåll för en kommande ägare att göra.
– Jo, det kommer kosta lite pengar. Kontorsdelen, byggd på 70-talet, är i sämre skick. Den har stått kall i perioder och varit lite av tillhåll för ortens unga. En del skadegörelse. Huset värms med en el-panna. Den som köper behöver nog hitta en annan lösning.
Får en köpare riva den modernare delen om man vill?
– Ja, den har inget formellt skydd. Men man får ju ansöka om rivningstillstånd i vanlig ordning, säger Andreas Jinnestrand.
Det är svårt att göra den stora entréhallen rättvisa på bild, men den gigantiska mosaiken, av olika marmorsorter, skymtar.
Fyller ingen funktion i en kommun
Men varför säljer kommunen?
– Det är ett häftigt hus. Men den fyller ju inte så mycket funktion i en kommuns kärnverksamhet. Vi bör ju tyvärr inte bara äga saker för att bevara dem. Det har kostat kommunen en del att hålla det i någorlunda skick. Precis som Andreas Jinnestrand är inne på har bara värmen varit en betungande post. I praktiken har det stått tomt för det mesta i många år.. Hembygdsföreningen har haft visningar i huset några gånger om året, det är allt.
Går att ändra detaljplan
Vad kan man då använda huset till? Ja, detaljplanen säger lättare industri, handel, kontor, eller besöksverksamhet.
– Men det är en gammal detaljplan vars genomförandetid gått ut, så det är inte skrivet i sten, säger Andreas Brorsson.
Kan man tänka sig ett hotell?
– Ja, varför inte. Jag ser inga egentligen inga större begränsningar. Det viktigaste är att huset kommer till användning och bevaras, att det blir en bra verksamhet i det. Tomma hus är inget bra.
Huset har en total yta på 773 kvadratmeter. Tomten, som inte är helt avstyckad än, ligger på 1,7 hektar.
– En avstyckning är på gång. Det finns bland annat lite åkermark och en återvinningsstation på fastigheten i dag. Det kommer styckas av så att kommunen säkerställer en praktiskt funktion för alla parter, avslutar Andreas Jinnestrand.