05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu lyser det upp mot Åbytorp igen

"Invigning" av sträckan mellan Åbytorp och stora vägen sedan den fått ny belysning. Foto: Kumla kommun.

Tidigare i år valde Trafikverket att släcka ner all belysning på vägen mellan Åbytorp och "Semurgkorset". Nu har dock Kumla kommun sett till att det lyser igen från och med 5 november. Kostnaden blev 450 000 kr.

​Att Trafikverket valde att släcka ner all belysning för bilar på sträckan, som mäter en dryg kilometer mellan fyrvägskorset utanför Pizzeria Semurg och samhället Åbytorp, skrev vi om den 22 maj i år.

“Utan dialog med Kumla kommun”

Orsaken ska bland annat varit “falsk trygghet”.

- Många stolpar är gamla och har en belysning som inte uppfyller kraven för säkerhet. Då kan det föranleda Trafikverket en dialog om att byta ut stolpar eller ta ner belysningen. Det ska vara en bra ljusbild, annars kan det skapa en falsk trygghet, sade Sofia Lindahl, kommunikatör hos Trafikverket till Sydnärkenytt då.

Mitt på dagen i maj, när denna bild är tagen, behövs kanske inget ljus. Men så här års? Jo, tack. Mitt på dagen i maj, när denna bild är tagen, behövs kanske inget ljus. Men så här års? Jo, tack.

Runt midsommar tog därefter Trafikverket ned belysningen efter vägen.

- Detta skedde utan dialog med Kumla kommun. Vi har därefter arbetat för att få till belysning så fort som möjligt. På kvällen den 5 november så kunde vår entreprenör tända upp 39 nya belysningspunkter, fastslår Jörgen Svensson, Gatuchef hos Kumla kommun.

Kumla kommun har stått för investeringen helt själva.

- Belysningen har anordnats för att ersätta den belysning som togs ner. Kumla kommun har stått för hela kostnaden vilket innebär 450.000 kr, avslutar Jörgen Svensson.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-09 11:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.