30 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Köp inte nytt - fixa och dela

I Sverige är vi dessvärre bra på att överkonsumera - det vill Miljövänliga Veckan vända på! Foto: FreestocksI Sverige är vi dessvärre bra på att överkonsumera - det vill Miljövänliga Veckan vända på! Foto: Freestocks

Idag, lördag 26 september, går startskottet för Miljövänliga Veckan med tema ”Fixa grejen - dela mera.” Bakom kampanjen står Naturskyddsföreningen och syftet med den är att uppmärksamma svenskarnas ohållbara konsumtion av kläder och prylar.

Särskild uppmärksamhet i år får också det faktum att svenskarna slänger en stor mängd grejer som fortfarande fungerar, fastän det finns många sätt att ge sakerna ett längre liv.

För mycket slängs

Naturskyddsföreningen förklarar att så mycket som en fjärdedel av det som slängs på Sveriges återvinningscentraler i själva verket hade gått att använda. Nästan en femtedel av de slängda sakerna har fortfarande ett kommersiellt värde. Det är ett stort slöseri med resurser.

– Vi vill att fler Kumlabor ska anlita skomakare, skräddare, cykelreparatörer, laga elektronik, klockor och renovera möbler. Eller var inte låna eller byta saker av varandra? föreslår Naturskyddsföreningen i Kumla via ett pressmeddelande.

Gjort en lista

För att ge kumlingarna en skjuts på vägen har Naturskyddsföreningen därför inventerat Kumla med omnejd på yrkesreparatörer samt gjort listor över var man kan hitta dessa servicepersoner och företag.

–De som har som yrke att laga åt andra och de som lagar själva är verkliga miljöhjältar. I dessa coronatider är det viktigare än någonsin att vi stöttar reparatörer så de finns kvar i framtiden, säger Laila Jensen i den lokala Naturskyddsföreningen i Kumla.

Om dragkedjan på favoritjackan går sönder, lämna in den till en skräddare. Foto: Kenny Luo Om dragkedjan på favoritjackan går sönder, lämna in den till en skräddare. Foto: Kenny Luo
Förläng prylarnas liv

Det finns många knep att ta till för den som vill göra en insats för att spara resurser. Exempelvis går det åt cirka 6 000 liter vatten för att producera tyg till ett par vanliga jeans.

– Att förlänga livet på grejer, byta och dela saker minskar behovet av att köpa nytt. Nu uppmärksammar vi den växande trenden och inspirerar fler att vara med, säger Laila Jensen.

Med Miljövänliga veckan sätter Naturskyddsföreningen fokus på den ohållbara konsumtion som många av oss ägnar sig åt och den nationella kampanjen uppmuntrar samhället att istället hjälpas åt att köpa mindre nya prylar, samt ge tips på hur man kan laga och fixa saker.

På Naturskyddsföreningens egen hemsida har man samlat en hel del kloka tips och råd.

Lämna bort grejer

Ett till exempel på hur man kan stävja konsumtionen är att låta en så kallad Ta & Ge flytta in i huset, förskolan, på jobbet eller i bostadsrättsföreningen. Ta & Ge kan vara en hylla, eller kanske fler, där man kan lämna och hämta grejer. Ta när du hittar något som du behöver i hyllan och Ge det du inte längre behöver.

Naturskyddsföreningen i Kumla kommer från och med fredag 25 september, en vecka framöver, ha en utställning på Kumla bibliotek, ”Fixa grejen – dela mera”.

Biblioteket planerar också en del föreläsningar i höst om Återbruk och Klädproduktion i världen.

Listan med servicepersoner och företag hittar du HÄR (SW)

Om Miljövänliga Veckan

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sedan 1990. Veckan infaller alltid vecka 40, i år 26 september till 4 oktober med aktiviteter runt om i landet. Målet är att inspirera fler att förändra den ohållbara konsumtionen av kläder, prylar och möbler och visa alternativa möjligheter i stället för att alltid köpa nytt. Tidigare har kampanjveckan bl a bidragit till att förändra sortimentet i butikerna så att det blivit allt mer miljöanpassat.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-26 20:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.