Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Praktfulla körsbärsträden blommar

De japanska körsbärsträden i sin vackra rosa skrud. Foto: Lars Litzén.De japanska körsbärsträden i sin vackra rosa skrud. Foto: Lars Litzén.

Den som har vägarna förbi Kumla bibliotek möts nu av en vacker scen; nu står nämligen de japanska körsbärsträden i full blom. Passa på att njut av den tjusiga synen innan den försvinner - blomningen är bitterljuvt kort.

Den japanska körsbärsblomman är kortlivad och ses som en symbol, och en påminnelse, om vårt korta, vackra och förgängliga liv. Körsbärsblomman har dyrkats sedan urminnes tider och är också Japans nationalblomma. Där tillkännages till och med blomningens premiärdag av vädernyheterna.

Firas med högtid

När körsbärsblomman ståtar brukar man i Japan fira Hanami. Det betyder ”att skåda blommor” och räknas som en av landets viktigaste årliga högtider. Firar gör man främst genom att samla familj, vänner och arbetskamrater på en picknick under körsbärsträden.

Hanami har även firats här i Kumla, då i regi av biblioteket, men i år får man nöja sig med att bara beskåda körsbärsträden i stillhet. (SW)

Källa: Wikipedia

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-04 15:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.