15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu blir det stora utgrävningar i Ekeby

Här har det stått resta stolpar. Kanske ett hus. I bakgrunden Ekeby kyrka. Foto Arkeologgruppen ABHär har det stått resta stolpar. Kanske ett hus. I bakgrunden Ekeby kyrka. Foto Arkeologgruppen AB

Under april och maj kommer det ske en större arkeologisk utgrävning i utkanten av Ekeby. Kumla kommun vill bygga bostäder på en plats som kallas Källarbacken, framför kyrkan. Det är där man nu, först, måste göra en arkeologisk undersökning.

Bild från en annan utgrävning i grannskapet. Foto Arkeologgruppen AB

Det har gjorts en arkeologisk förundersökning av området tidigare, där man kom fram till att det enligt kulturmiljölagen, måste ske en ordentlig arkeologisk undersökning, en utgrävning. Beslutet är taget av Länsstyrelsen i Örebro län. 

Det man hittade under förundersökningen var bland annat skärvstenshög från bronsåldern, en grop med skelett av ett nötdjur och en härd. 

– Nu till våren ska vi undersöka skärvstenshögen i Ekeby. Skärvstenshögar är en spännande typ av lämningar som kan innehålla både avfall, rester från bronsgjutning och begravningar. I Närke finns endast ett fåtal tidigare kända lämningar från bronsålder. Lämningarna i Ekeby är därför, i regionalt perspektiv, mycket värdefulla för forskningen, säger Lena Balknäs på Arkeologgruppen i ett pressmeddelande.

Flera hus har funnits på platsen

Förundersökningen visade också att det under under yngre järnålder och tidig medeltid funnits flera hus på platsen. 

– Hittills har vi hittat sju hus och fler lär det bli under våren. Lämningarna består av stolphål, gropar, grophus, härdar, kokgropar och lager. Ett stort lager består av brända stenar och matavfall, ett så kallat skärvstenflak, fortsätter Balknäs

I den södra delen, ut mot vägen, finns en igenfylld källare. Källaren och området runt om kommer att undersökas under våren 2020. Vi ska då se om det rör sig om en sentida potatiskällare eller en medeltida källare, samtida med kyrkan. 

Delar av kyrkan från medeltiden

De äldsta delarna av kyrkan är 1100-tal, men fynd av en aristokratisk gravsten, del av en ”Eskilstunakista” med datering till 1070-tal antyder att det funnits en äldre träkyrka på platsen. De äldsta kyrkorna uppfördes som privatkyrkor för aristokrater. Har de möjligen bott på Källarbacken? Det får utgrävningen visa.

Det är företaget Arkeologgruppen som utför undersökningarna i Ekeby. Är man intresserad av hur en arkeologisk utgrävning går till, eller bara känner för lite lokalhistoria, är allmänheten inbjuden till visning tre olika datum: onsdag 22 april 18.00,  onsdag 29 april 18.00 och onsdag 6 maj 18.00.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-19 14:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.