28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu är Kumlas nya bokbuss levererad

Bokbussföraren Sofia Björnfot i förarstolen på sin nya arbetsplats. Foto: Henrik ÖstenssonBokbussföraren Sofia Björnfot i förarstolen på sin nya arbetsplats. Foto: Henrik Östensson

Fram till onsdagen hade Kumla kommun Nordens äldsta bokbuss. Nu har kommunen kanske Nordens nyaste. På onsdagen leverades nämligen den spritt nya bokbussen.

Katarina Hansson provsitter kommunens nya biblioteksbuss tillsammans med intresserade Kumlabor.

– Vi var och hämtade den i Örebro  på bilfirman och körde direkt hit till torget, berättar Sofia Björnfot som är en av Kumla kommuns bokbussbibliotikarier.

Några böcker finns ännu inte i bussen. Men de ska in så snart det går.

– Det som tar tid är inte själva inplockandet utan planeringen, var vi ska ställa vilka böcker i bussen, det är viktigt, inte minst för barnen som lånar mycket när vi är ute säger Sofia.

Hon får en betydligt bättre arbetsmiljö.

– Javisst, allt är ju nytt och fint. Körmässigt är det annorlunda. Den här har automatväxel. Något fartåk är det dock inte. Den är spärrad vid 90 kilometer i timmen, fortare går det inte, ler Sofia och tar plats bakom ratten.

Bussens själva chassi är tillverkat av Volvo, men själva ombyggnaden till bokbuss, anpassningen och handkapphissen har gjort i Finland.

"Lyft för hela kommunen"

– Det här är ett lyft för hela kommunen. Bussen ska även kunna utgöra vallokal, berättade kommunalrådet Katarina Hansson, (s) medan någon demonstrerade den praktiska handikapphissen, som i viloläge ligger gömd under bussens golv.

En stor del av investeringen har kommunen fått statliga bidra för.

– Vi har investerat ungefär 2,5 miljoner. Det är lite knappt hälften. Resten har vi fått i bidrag. Det är jättebra. En viktigt stöd menar jag.

Digitaliserad buss

Bussen kommer också ha internettuppkoppling och kunna erbjuda uppkopplade datorer till kunderna. En del av den kommunala digitaliseringen.

Bussen kommer att sättas i trafik så snart alla böcker är på på plats. Officiell invigning blir den 25 april.

Snart på en ladugårdsbacke när dig. Kumlas nya biblioteksbuss.

Den gamla bokbussen var nordens äldsta, med 28 år på nacken.

– En riktig trotjänare. Men det var dags att byta, menar Katarina Hansson.

Inte många kommuner har bokbuss. I Sydnärkenytt område är det bara Kumla kommun som har en.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-11 15:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.