26 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu är konstverket "Bollo" invigt

Barn från Skogstorps förskola deltar i invigningen av det nya konstverket. Foto: Henrik ÖstenssonBarn från Skogstorps förskola deltar i invigningen av det nya konstverket. Foto: Henrik Östensson

Under tisdagen invigdes Kumlas nya konstverk. Det har fått två namn, det kan kallas antingen ”Bollop 2” eller ”Answer my Question”. Lite elakt kan man säga att det ser ut om en pinne av färglada bubbel-gum. Det står vid padelhallen Papa Padel.

Konstverket padelhallen sattes upp redan för någon vecka sedan. Tisdag förmiddag var det invigning. En grupp barn från den närliggande förskolan, Skogstorps förskola, var på plats för att delta. Till sist blev det en liten barnkör ledda av artisterna Ida och Elisa från kulturskolan i Kumla

En procent till konst

Precis som traditionen erbjuder blev det också tal av olika aktörer. Katarina Hansson, kommunstyrelsens ordförande bland annat. Hon talade om att Kumla, till skillnad från exempelvis Örebro, som bara ordnar konstutställning vart annat år, har konsten tillgänglig alltid.

Vi avsätter en procent av vår budget till offentlig utsmyckning. Det finns ett lagrum som ger oss den möjligheten, det är också en viljeyttring rån fastighetsbolagets ägare, kommunen, sa Kumla Fastigheters VD, Anne-Lie Carlos Jeansson.

Rätt många regionägda eller kommunalt ägda bolag kör med en procent av budgeten.

– Det är ju inte något vi måste. Skulle vi inte gå bra, gå med stor förlust, skulle vi givetvis inte lägga pengar på konst.

Vad har då ”Bollop 2” kostat?

– 300 000, ungefär.

Padelhallen, som hyrs ut till företaget Papa Padel ägs av Kumla Fastigheter. Verksamheten är en succé. Det är svårt att få tider för att så många spelar.

– Därför kommer vi gå ägaren till mötes och bygga ut hallen, med ytterligare tre banor, Anne-Lie Carlos Jeansson

Konstverket vad man nu vill kalla det, är skapat av Camilla Lothigius, hemmahörande i Lidköping.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-08 11:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.